eur:
393.22
usd:
367.87
bux:
65951.82
2024. április 24. szerda György
A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Nonprofit Zrt. munkatársai kidobott karácsonyfákat tesznek egy hulladékgyűjtő teherautóba a főváros XIII. kerületében 2017. január 9-én.
Nyitókép: MTI Fotó: Balogh Zoltán

Szinte még nem is állnak a karácsonyfák, már viszik is azokat

Már december 25-én megkezdi a karácsonyfák elszállítását a FKF. A fenyőket a kukák ürítésének napján, azok mellé vagy a 250 gyűjtőpont egyikére kell kihelyezni. A társaság várhatóan legalább félmillió tűlevelű elszállításáról gondoskodik február végéig.

Budapesten az FKF Nonprofit Zrt. feladata, hogy elszállítsa a kitett fenyőfákat, és miután a társaság munkatársai normál rendben dolgoznak ilyenkor is, ezt már december 25-től megteszik, amennyiben valaki úgy dönt, hogy Szentestét követően egyből lebontja a karácsonyfáját – ismertette az InfoRádiónak nyilatkozó Horváth Ferenc, a vállalat PR-szakreferense. Az igazi dömping azonban január 6-át, vagyis vízkeresztet követően kezdődik, ilyenkor kerül ki a fenyőfák döntő többsége.

A Fővárosi Közterület-fenntartó azt tanácsolja a lakosságnak, hogy

a kukák ürítési napján helyezzék ki a tartályok mellé a fenyőfákat, de lehetőség van ezek leadására a mintegy 250 gyűjtőpont egyikében is,

amelyek pontos helyszínéről az FKF honlapján lehet tájékozódni. Mind a pesti, mind a budai bontásban megtalálhatók azok a helyszínek, amelyek alkalmasak arra, hogy nagyobb mennyiségű kidobásra szánt karácsonyfát befogadjon, emelte ki a szakember, hozzátéve, hogy míg utóbbi helyszínekről külön fenyőfagyűjtő járatokkal szállítják el a fákat, addig a lakóingatlanoktól a normál hulladékszállító járművek gyűjtik be a tűlevelűket. A túlméretés példányokat külön kezelik.

Miután a karácsonyfák döntően termikus hasznosításra, magyarán elégetésre kerülnek, így a fán maradt esetleges szaloncukor-papírok, csillagszórok nem gátolják ezt a folyamatot, ellenkezőleg például az alumínium talpakkal, amire számtalan példa van, hogy nem szedik le az emberek, hívta föl a figyelmet az FKF munkatársa. Tekintettel arra, hogy a fenyők rendkívül magas gyantatartalmúak, rendkívül jó tüzelőanyagok is, így azok a Fővárosi Hulladékhasznosító Mű kazánjaiban végzik, miután felaprították és homogenizálták azokat, ezzel több tízezer lakás számára biztosítva fűtési gőzt, illetve villamosáramot.

A társaság becslései szerint az ünnepeket követően 500-600 ezer karácsonyfa kerülhet ki az utcára, aminek az elszállítását, valamint hasznosítását kell biztosítaniuk, tette hozzá Horváth László. A fenyőfa- vagy karácsonyfajáratok egészen február közepéig-végéig üzemelnek, bár döntően február közepére lecseng a fakihelyezési dömping, igaz – jegyezte meg a PR-szakreferens –, olyan extrém esettel is találkoztak már, hogy egy szeptemberi lombtalanítás alkalmával dobta valaki ki az elmúlt decemberi, kivénhedt fáját.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt a frontvonal az Ocseretine-Sztyepove szektorban, lehet, hogy az oroszoknak be se kell venniük Vuhledárt, hanem egyszerűen megkerülik. Az Egyesült Államok 1 milliárd dollár értékű, azonnali fegyvertranszfert készített elő Ukrajnának, a csomag már az elnök aláírására vár. Ukrán és amerikai források szerint az orosz nyári offenzíva egyik fő célja Harkiv elfoglalása lesz. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×