eur:
392.73
usd:
366.04
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

5 biztos tipp: így szabadulj meg a téli depressziótól

Nyakunkon a december és az ünnepek. Vannak, akik imádják ezt az időszakot, a karácsonyra való készülődést, a nyugodt, téli estéket. Másnak viszont igen megterhelő az év ezen szakasza, sokan fáradtnak, lehangoltnak érzik magukat. Néhány lakberendezési trükkel azonban befolyásolhatjuk hangulatunkat. Tippeket adunk, hogyan éljük túl a sötét téli hónapokat és hogyan leljünk örömöt a karácsonyi forgatagban.

Lassan beköszönt a tél, ez pedig sokaknál azzal jár, hogy fáradtnak, lehangoltnak érzik magukat. Szakemberek szerint a téli depresszió a leggyakoribb szezonális betegség, tipikus tünete többek között a borús hangulat, a megnövekedett alvásigény, a csökkenő koncentrációs készség, a feszültség, az elszigetelődés, a visszahúzódás a társas és párkapcsolatokból. Sokan vannak, akik legszívesebben ki sem mozdulnának a lakásból, a kanapén, egy puha takaróba burkolózva töltenék az egész napjukat, forró teát szürcsölve.

Noha az időjáráson nem tudunk változtatni, sokat tehetünk azért, hogy jobban érezzük magunkat, és a karácsonyi mizériát se éljük meg stresszesen. A kika lakberendezési áruház segítségével adunk néhány trükköt, hogyan vészelhetjük át a sötét téli hónapokat, és hogyan készülhetünk stressz nélkül, örömmel a vendégek fogadására a karácsonyi időszakban.

Elő az illatgyertyákkal

Érdemes beszerezni néhány illatgyertyát, párologtatót. Az illóolajok ugyanis jótékony hatással vannak az érzéseinkre.

„Különböző illatok különböző hangulatok generálására képesek. A levendula például megnyugtat, segít oldani a szorongást. A kávé illatának szintén jótékony hatása van, nyugalmat, biztonságérzetet idéz elő. A vanília szintén hatásos a depresszió ellen, és a kókusz is hangulatjavító hatással bír” – közölte az Infostart megkeresésére a kika bútorlánc, és azt is elárulta, november és december hónapokban jelentősen nő a kereslet náluk az illatosított teamécsesek, valamint a gyertya- és mécsestartók iránt.

Fényárban úszva

A téli depresszió megjelenésének hátterében a téli, napfényhiányos, hideg időszak beköszöntése áll. A fényterápia sokat segíthet, amit már otthon is igénybe vehetünk. Ehhez persze speciális készüléket kell beszerezni.

„Alapvetően érdemes a napos időszakban több időt a szabadban tölteni, este pedig minél több fényforrást használni. A megfelelő fényforrások alkalmazása ugyanis sokat javíthat a hangulatunkon” – írta az áruház, és megjegyezte, jó választás lehet a jó minőségű, természetes fénnyel megegyező színvisszaadású LED-világítás. Ma már különböző szabályozók segítségével mi magunk állíthatjuk be a számunkra legmegfelelőbb színhőmérsékletet, ez szintén sokat segít a közérzet javításában.

Szerezz be új szobanövényeket!

A kirándulás, a természet sokat segíthet, ha levertnek, fáradtnak érezzük magunkat. Télen viszont nagyon korán sötétedik, munka után például már nem sok lehetőségünk van időt tölteni a szabadban. Érdemes viszont beszerezni néhány szobanövényt, cserepes virágot, mert természetközelivé varázsolják a lakást, megnyugtatnak, csökkentik a stresszt.

Hideg helyett meleg színekkel vedd magad körbe!

A fehér, ezüst vagy csillogó színek helyett inkább meleg színű lakástextileket használjunk. A színeknek fontos szerepük van abban, hogyan is érezzük magunkat, hatással vannak a hangulatunkra.

„A zöld jó választás, nyugtató hatása van, enyhíti a depresszió tüneteit. A pirosnak energetizáló hatása van, a sárgának szintén jó hatása van a közérzetünkre, ahogy a barnának is, amely megnyugtatja az embert” – tudtuk meg a kikától.

Vagyis fekete terítékalátét helyett válasszunk valami színeset, csempésszünk a fürdőbe is élénk, meleg színeket, narancssárgát, barnát, pirosat. Vegyünk puha, meleg takarót, plédet, és érdemes akár lecserélni az ágyneműhuzatot is. Érdemes vásárolni néhány színes díszpárnát is. A lényeg, hogy csupa vidám, élénk színnel vegyük körbe magunkat a sötét, téli időszakban.

Készülj tudatosan az ünnepekre!

A téli hajtás után sokaknak inkább átok, mint áldás a vendégsereg fogadása a karácsonyi időszakban. Ugyanakkor, ha időben elkezdünk hangolódni az ünnepekre, sokat segíthet, csökkenti a stresszt. Épp ezért célszerű kicsit ünnepi hangulatba hozni a lakást is.

„A természetes anyagok melegséget árasztanak, hangulatjavító hatásuk van. Nem véletlen, hogy rengeteg a fából készült karácsonyi dekoráció” – írta a kika, hozzátéve, a fenyőfás vagy Mikulás-mintás asztalterítő, szalvéta vagy lámpás szintén segít kicsit ünnepi hangulatba jönni, ahogy feldobja a lakást a fagyönggyel és tobozzal díszített mécsestartó is.

November 29-én este 6 órától 10 óráig Nightshopping lesz a kikában, épp ezért aki beszerezne néhány lakberendezési tárgyat, annak most érdemes vásárolnia: 15 százalék kedvezményt adnak ugyanis minden termékre.

Támogatott tartalom

A cikk megjelenését a kika támogatta.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×