eur:
394.94
usd:
363.15
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Nyitókép: Pixabay

Az új Ptk. sokkal árnyaltabbá tette a házastárs öröklését

Az új Polgári törvénykönyv (Ptk.) hatálybalépése az öröklési jog területét, azon belül is a túlélő házastárs törvényes öröklésére vonatkozó szabályokat is átalakította.

Egészen 2014-ig, több mint ötven éven keresztül, a túlélő házastárs törvényes öröklés esetén minden fölött haszonélvezeti jogot örökölt, ez most nagyon megváltozott – hívta föl a figyelmet Tóth Ádám, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke, miután az új Ptk. sokkal árnyaltabbá tette a túlélő házastárs öröklését.

Törvényi öröklésből kétféle létezik: van az általános szabályozású törvényes öröklés, és, ha nincs leszármazó, akkor nem feltétlenül, de szóba jöhet az ági öröklés. Az általános szabály az – folytatta a szakértő –, ha az örökhagyónak volt gyermeke, akkor az általa és házastársa által közösen lakott lakásra a túlélő fél haszonélvezeti jogot örököl, nem özvegyig, hanem holtig tartót, tehát újraházasodhat és akkor sem veszíti el a haszonélvezeti jogot, a tulajdonjogot pedig a gyerekek egyenlő arányban öröklik. Minden mást, nyaralót, hajót, autót, üzletrészt – sorolta a kamarai elnök –, a házastárs és a gyermekek egymás között egyenlő arányban örökölnek, magyarán az özvegy is egy gyermekrészt örököl.

Tehát két gyermek és egy túlélő házastárs esetében a közösen lakott lakást, vagy legalábbis az örökhagyó részét a két gyermek örökli, és az özvegynek holtig tartó haszonélvezeti joga lesz, a bankbetét pedig hárman fogják örökölni fejenként egyenlő arányban – magyarázta a szakember.

A szülők is bekerültek a képbe

Abban az esetben, ha nincs leszármazó – nem csak gyerek – abban az esetben az örökhagyó házastársa a még élő szülőkkel együtt örököl – a lakást kizárólag az özvegy, de minden másnak a felét, míg a másik felét pedig a szülők öröklik, az egészhez viszonyított egynegyed-egynegyed arányban. Ha az örökhagyó halála előtt az egyik szülő, mondjuk az édesapja már meghalt, akkor az ő részét fele arányban örökli az édesanyja, és fele arányban a túlélő házastárs. Fontos hangsúlyozni – jelezte Tóth Árpád –, hogy nem lépnek be a képbe a testvérek, nincs képviseleti elv, hogy ők lesznek az örökösök. Hanem, ha az egyik szülő sem él az örökhagyó halálakor, akkor mindent a házastárs fog örökölni.

A Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke végezetül megjegyezte, nagy vita volt azon, hogy miért vezetik be a szülők öröklését, de végső soron méltányolható az a jogalkotói érvelés, hogy a szülők a támogatójukat veszítik el a gyermek halálával, így fontosnak tartotta azt, hogy kapjanak az örökhagyó örökrészéből. Mert feltételezte a jogalkotó, hogy ha a gyermek meghal, de van leszármazója, például az unoka támogatja majd a nagyszülőket, de amennyiben nincs leszármazója, nem feltétlenül várható el ez a túlélő házastárstól.

A teljes beszélgetés az InfoRádió november 7-i Paragrafus című magazinműsorában hangzott el, amelyet ide kattintva ér el.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×