INFORÁDIÓ
2021. szeptember 25. szombat
Eufrozina, Kende

drón

dróntörvény

törvény

Tarnowskie Góry, 2018. január 15.A lengyel Központi Bányászati Hivatal környezetvédelmi osztálya próbarepülést végez egy drónnal a dél-lengyelországi Tarnowskie Góry városban 2018. január 15-én. A korszerű műszerekkel felszerelt, távirányítású repülő szerkezet a bányászváros levegőjének minőségét hivatott ellenőrizni. (MTI/EPA/Andrzej Grygiel)

Uniós vasszigorra számíthatnak a drónozók

Infostart

Egységesítik a reptetők elleni eljárásokat és fix bírságokat határoznak meg. Lesznek "no drón zónák" is.

A Magyar Nemzet úgy tudja, az Európai Unió szabályzása alapján egységesítik és egyben egyértelműbbé teszik a hazai drónokra vonatkozó szabályozást, ez derült ki a hét végi II. Drón Konferencia és Expo kerekasztal-beszélgetéseiből és előadásaiból.

Az ORFK közlekedésrendészeti főosztálya már törvénymódosítást is kezdeményezett a pilóta nélkül légi járművekre vonatkozó szabályok megszegőinek egységes büntetése érdekében. László Andrea rendőr alezredes szerint a törvénymódosítás része, hogy a közúti bírságokhoz hasonlóan fix összegeket határozzon meg a törvényhozó.

A jelenlegi szabályozás szerint ha valaki nem megfelelő helyen vagy módon drónozik, három szabálysértési eljárást is indíthatnak ellene. A rendőrség ezt egy eljárásra csökkentené azzal, hogy légi közlekedési bírságot lehessen kiszabni. Kivétel, amikor a drónozó más életét, testi épségét veszélyezteti, mert az már bűncselekmény.

A légi közlekedési bírság 0 és 100 millió forint között szóródik. A jövőben fix bírságokat is szeretnének. Az uniós szabályozás arról is rendelkezik, hogy drónt ittas vagy tudatmódosult állapotban irányítani tilos.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium légi és vízi közlekedési főosztályának vezetője szavaiból az is kiderült, a tárca jelenleg is dolgozik a hazai drónszabályozáson, az új jogszabály várhatóan 2020 februárjára készül el, a hatályba léptetését pedig 2020. július 1-re tervezik. Az új jogszabály tartalmazni fogja azt is, hogy hol nem lehet drónozni.

Nyitókép: Andrzej Grygiel
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018