eur:
394.38
usd:
362.91
bux:
0
2024. március 19. kedd Bánk, József
Számlálóbiztos levágja a plombát a szavazóurnáról a szavazóhelyiség bezárása után, mielőtt megkezdik a szavazatok számlálását a budapesti Narancs Óvodában kialakított szavazókörben az EP-választás napján, 2019. május 26-án.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Rendhagyó dolog is történt a megismételt választásokon

Különböző szabálytalanságok miatt tíz településen kellett ismét szavazniuk a választópolgároknak. Eredményt viszont szabálytalanság miatt csak kilenc esetben állapítottak meg. Egy helyen 6 szavazat döntött.

A megismételt szavazáson ugyanazok a szabályok voltak érvényesek, mint az október 13-ai választásokon. Mintegy 30 ezer választópolgárnak kellett (volna) ismét az urnákhoz járulnia.

A szabálytalanságok között voltak rejtélyes kísérőemberek, a szavazóhelyiségben járkáló jelöltek, eltűnt szavazólapok és több helyen a "voksmigráció", vagyis a bejelentett lakosok számának gyanús megugrása.

Ez utóbbihoz kapcsolódik a megismételt választás rendhagyó esete: nem állapította meg ugyanis az eredményt a helyi választási bizottság vasárnap a Zala megyei Várföldén, mert

az október 13-ai szavazáshoz hasonlóan ezúttal is túl sokan szavaztak olyanok, akik korábban nem laktak a településen.

Október 13-a előtt néhány hét alatt több mint ötven százalékkal növekedett a bejelentett lakcímmel rendelkezők száma, ezért kellett megismételni a polgármester- és képviselő-választást, amiről a Pécsi Ítélőtábla döntött.

Szunyogh István jegyző vasárnap este közölte: az októberi voksoláshoz képest ugyan kisebb arányban, de ezúttal is sok "voksturista" érkezett: a névjegyzékben szereplő 239 választópolgár közül 169-en adtak le szavazatot vasárnap, többen, mint ahányan szeptemberben szerepeltek a település névjegyzékében. Visszalépés nem volt, ezért az október 13-ai voksoláshoz hasonlóan két polgármester- és tíz képviselő-jelöltre lehetett szavazni.

A helyi választási bizottság úgy döntött, nem állapít meg eredményt sem a polgármester-, sem a képviselő-választást illetően.

Három napon belül tárgyalnak a történtekről, illetve döntenek arról, hogy mikorra írnak ki új választást a zalai településen.

A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint október 13-án egyébként az eddig is a települést vezető Szörcsökné Horváth Mária 114, kihívója, Tóth Árpád 107 szavazatot kapott. A képviselőjelöltek között az első és a hatodik legtöbb voksot begyűjtő között is csupán 17 szavazatkülönbség adódott.

Növelte támogatottságát az ellenzéki jelölt Jászberényben

Miután október 13-án 14 szavazattal, 3909-3895 arányban győzött Budai Lóránt, a Közösen Jászberényért Egyesület jelöltje Szabó Tamás fideszes politikus előtt, és miután később jogsértéseket is megállapítottak, ez volt az egyik legnagyobb érdeklődésre számot tartó ismételt önkormányzati választás.

Most vasárnap ismét Budai Lórántot választották meg polgármesternek Jászberényben: 8327 szavazatot kapott, míg, Szabó Tamás (Fidesz-KDNP) 4569, Magyar Levente (független) 257, Dobrosi Péter (Mi Hazánk) 86 szavazatot kapott.

A választás megismétlésére azért volt szükség, mert Szabó Tamás megfellebbezte a Budai Lóránt győzelmét megállapító helyi választási bizottsági döntést.

A területi választási bizottság az indítványnak helyt adva megállapította, hogy olyan súlyos jogsértések történtek, amelyek a választópolgárok akaratát és a választás eredményét is befolyásolhatták: idegenek mentek be a szavazókörökbe, a szavazatszámláló bizottsági tagok "kontrollálatlanul mozogtak", a szavazási szándékot torzító pénzfelajánlások történtek, ezek pedig befolyásolták a választás eredményét.

E döntés ellen hiába fellebbezett már Szabó Tamás és Budai Lóránt is.

Meg tudta tartani vezető helyét a Fidesz-KDNP jelöltje Komlón

A Baranya megyei település 5. számú egyéni választókerület 13. szavazókörében a polgármester- és a képviselő-választást kell megismételni. Az október 13-i szavazás jogszabálysértő volt, a bíróság indoklása szerint a választás napján egy 10-12 fős társaság tagjai jelentős számú választópolgárt kísértek a szavazóhelyiséghez, bementek velük oda, illetve a szavazólap kitöltésének idejére a szavazófülkébe is, és ezt a szavazatszámláló bizottság nem akadályozta meg.

A tegnapi megismételt választáson Polics József 326, míg az ellenzéki pártok támogatását bíró Komló Összeköt Egyesület jelöltje, Ferenczy Tamás 268 szavazatot kapott.

A településen a megismételt választás nem változtatta meg a polgármester személyét, de a két jelölt közötti különbség a település szintjén a korábbi 118-ról 31 szavazatra csökkent.

Komlón az 5. számú egyéni választókerületének 13. szavazókörében az egyéni választókerületi képviselő-választást is megismételték. A valasztas.hu adatai szerint Orsós Ferenc (Fidesz-KDNP) 320, míg a KÖE jelöltje, Hidegkuti Szabolcs 266 szavazatot kapott. Az eredmények alapján a valasztas.hu szerint Hidegkuti Szabolcs jutott be a testületbe.

A polgármesterrel együtt 12 fős testületben az NVI honlapja szerint a KÖE hét, a Fidesz-KDNP öt helyet kap.

Szekszárdon marad az ellenzéki többség a közgyűlésben

A 2-es és a 8-as választókerület összesen hét szavazókörében azért ismételték meg a képviselő-választást, mert három jelölt a szavazás napján többször megjelent a szavazókörökben.

A vasárnap tartott megismételt önkormányzati választáson is az Éljen Szekszárd (ÉSZ) Egyesület jelöltjei nyertek: a 2. választókerületben Csötönyi László 686, Haag Éva (Fidesz-KDNP) 603 szavazatot kapott, a 8. választókerületben Faragó Zsolt ÉSZ-jelöltre 570-en, Szegedi Attilára, a Fidesz-KDNP jelöltjére 494-en szavaztak, Sárközi János József független jelöltre 9 voks érkezett.

A Mi Hazánk jelöltjei mindkét választókerületben visszaléptek. A 2. kerületben 49,6, a 8. kerületben 40,5 százalék volt a részvételi arány.

A szekszárdi közgyűlésben az ÉSZ Egyesület 8, a Fidesz-KDNP 6 mandátumot szerzett, ugyanannyit, mint az októberi voksoláskor. A településen a kormánypárti színekben induló Ács Rezső nyerte el a polgármesteri tisztséget.

2-1-6: aprócska maradt a különbség Litéren

Az október 13-ai választást a Győri Ítélőtábla döntése alapján kellett megismételni kizárólag az egyes szavazókörben. A település másik, kettes szavazókörében eredményes és érvényes volt az október 13-ai választás.

A Veszprémhez közeli település 1-es számú szavazókörében októberben először úgy tűnt, a független Varga Mihály nyert 2 szavazattal, azután újraszámolva a szavazatokat, a fideszes jelölt győzelme jött ki 1 szavazattal. Ám mivel a számláláskor kiderült, hogy hat szavazólap hiányzik, nem volt eldönthető a választás eredménye.

Az egyes számú szavazókörben megtartott megismételt választáson Varga Mihály (független) 291, Szedlák Attila (Fidesz-KDNP) 298 szavazatot kapott, hárman érvénytelenül szavaztak. Az összesített eredmény tehát Varga Mihály 533, Szedlák Attila 527 szavazat, és a független jelölt győzelmét állapították meg. A választási részvétel 66,89 százalékos volt.

Az egyetlen hely, ahol nem volt eredmény októberben

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Nyéstán a polgármester- és egyéni listás választást kellett megismételni, a szabálytalanságok miatt, itt ugyanis - egyetlen településként az országban - nem is állapítottak meg eredményt október 13-án.

Májusban még csak 26-an voltak a településre bejelentve az EP-választásra, október 13-án viszont már 98 választót tartottak nyilván. A megismételt szavazáson már csak 91 fő szerepelt a névjegyzékben. Az Index úgy tudja, a jelöltek napközben autóval hordták a szavazókat.

"Lakcímcunami" - íme az új eredmények

Pettend: a Szigetvártól nyugatra, Baranya és Somogy megye határán fekvő településen a területi választási bizottság azért ismételtette meg a polgármester-választást, a képviselő-választást és a roma települési nemzetiségi önkormányzati választást, mert a településen az október 13-i választáson a névjegyzék zárásakor több mint kétszer annyi választópolgár szerepelt, mint annak készítésekor (211 a 103 után). Az újonnan bejelentkezők szavazatai befolyásolták a választási eredményeket.

A megismételt szavazáson a település 211 választópolgárából 134 élt a választójogával, négy szavazat érvénytelen volt. Lakatos Sándor (független) nyert, mert 71-en támogatták, Simon Sándorra 59-en szavaztak.

Ezzel megfordult a megsemmisített októberi eredmény.

Kisberény: A polgármester- és az egyéni listás választást kell újra megtartani, ugyanis az eredetileg 128 nevet tartalmazó kisberényi névjegyzéken október 13-án már 252 helyi szavazásra jogosult neve szerepelt. Ez ilyen rövid határidővel csak az állandó lakcím megváltoztatásával történhetett, ami jogellenes, ha valaki az új címén nem életvitelszerűen lakik.

Itt a tegnapi ismétléskor a kisberényi névjegyzékben szereplő 231 választópolgárból 120 élt a választójogával.

A polgármester-választáson a sorrend tekintetében az októberivel azonos eredmény született,

Baloghné Varga Zsanett független jelölt nyert. A győztes 76, a szintén független Németh Sándorné 41, a Fidesz-KDNP jelöltje, Horváth Krisztián 3 érvényes szavazatot kapott. A 11 független képviselőjelöltből 4-en szereztek mandátumot.

Szavazás mozgóurna és választójog nélkül

Tarany 1-es szavazókörében azért kellett megismételni a polgármester-választást, mert mozgóurna nélkül bonyolítottak le mozgóurnás szavazást, és egy olyan ember is szavazott, akinek nem volt választójoga. A területi választási bizottság ezért megsemmisítette a szavazókör polgármester-választási eljárását.

A Somogy megyei településen Szekretár Pál független jelölt nyerte a polgármester-választást, vagyis

a sorrend tekintetében nem változott az eredmény az októberihez képest.

A szavazókörök összesített adatai alapján a győztes 287, míg szintén független vetélytársai közül Czink Attila 188, Ritecz István 111, Orbán György 8 érvényes szavazatot kapott.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Átfogó orosz hadjárattól tart Ukrajna, Európa háborúra készül - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Átfogó orosz hadjárattól tart Ukrajna, Európa háborúra készül - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Páncélozott harcjármű-koalíciót alapított Németország és Lengyelország, ismét téma az ukrán haderő tankokkal való felfegyverzése. Közben Lindsey Graham amerikai republikánus szenátor Ukrajnába látogatott, ahol arról beszélt, hogy hamarosan megegyezhet a két nagypárt Ukrajna támogatásáról. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke úgy látja: eljött az idő, hogy Európa felkészüljön a háborúra. Ukrajna közben egy átfogó orosz offenzíva elhárítására készül. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 19. 06:51
×
×
×
×