INFORÁDIÓ 
2020. január 26. vasárnap
Paula, Vanda

topolya

kisapostag

nemzet háziorvosa

kásler miklós

Kétszáz kilométert autózott rákos betege oxigénpalackjáért a nemzet háziorvosa

InfoRádió

Átadták az idei Nemzet Háziorvosa díjakat. Az elismerést tíz magyarországi és tíz határon túli alapellátásban dolgozó szakember és munkatársaik kapták meg. Az emberi erőforrások minisztere nagyon szép kezdeményezésnek nevezte a pályázatot.

A nemzet háziorvosa pályázat első helyezését Fekete Borbála kisapostagi háziorvos nyerte el, a határon túlról pedig a vajdasági Topolyáról Herbut Elvira.

Idén hirdették meg kilencedik alkalommal A nemzet háziorvosa pályázatot, amelyen a páciensek ajánlásai alapján választották ki a Kárpát-medence legjobb háziorvosait és munkatársaikat. A tíz hazai és a tíz határon túli toplistást a zsűri választotta ki, a végső sorrendet azonban az evpraxisa.hu internetes portál olvasói és szavazói döntötték el.

Az orvoscsaládból származó Dr. Fekete Borbála aneszteziológus, emellett intenzív terápiás és sürgősségi betegellátó orvosi szakvizsgákkal is rendelkezik a háziorvosi szakvizsga mellett. A doktornő a Fejér megyei településre 2011-ben költözött 11 éves fiával.

A doktornőt egy baracsi lakos nevezte be a versenyre, miután egy helyi, végső stádiumos rákos beteg elhasználta a rendelkezésre álló oxigénpalackját sorozatos rosszulléteivel. A háziorvost értesítették, aki kiment a helyszínre, és látta, hogy nagy a baj, a légzés megtámogatásához szükség van sürgősen egy új palackra - idézi az Indexet a Hello Vidék.

Mint írják, a Baracshoz legközelebbi oxigénpalack-elosztó hely a Baracstól 96 kilométerre fekvő Alsónémediben található. A doktornő beült a saját autójába, azonnal elhajtott Alsónémedibe, és – erős nyomást gyakorolva az ottani elosztóra – szerzett palackot a betegének, napi bérleti díj ellenében. Mindezt a saját költségén vállalta.

Dr. Herbut Elviráról ajánlásában azt írta Topolya község elnöke, hogy szakmai hozzáértése, a betegekkel szembeni alázata és empátiája munkatársai iránt érzett maximális tisztelete követendő példa.

A díjátadón Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a díjátadón a háziorvosok szerepének jelentőségét hangsúlyozta. Mint mondta, az esetek többségében a diagnosztizálástól a gyógyításig kísérik a betegeket,

"ők azok az orvosok, akiket annak idején Hippokratész megálmodott", és ők azok, akik munkáját közvetlenül ítélik meg a betegek.

Hozzátette: a gyógyítás igazi esszenciája - a felfedezéseken és a tudományos eredményeken túl - a szereteten alapuló orvos-beteg viszony.

Kapcsolódó hang

Nemzet Háziorvosa díjakat átadták
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018