INFORÁDIÓ
2021. június 13. vasárnap
Anett, Antal

balaton

jet-ski

sebességkorlátozás

indítvány

Réder Ákos tervező a Narke Electrojet prototípusát teszteli Balatonkenesén 2018. április 16-án. A Narke a világ első sorozatgyártásra fejlesztett, elektromos meghajtású jet-skije.

Döntöttek a sebességkorlátozásról a Balatonon

Infostart

Szabályozták volna az újonnan megjelent gyors vízi járművek maximális sebességét, de a törvénymódosítási indítvány napirendre sem kerül.

Az Országgyűlés gazdasági bizottsága nem tárgyalja a balatoni sebességkorlátozásról beterjesztett indítványt, amely elsősorban a Balatonon feltűnt új gyors vízi járművek (elektromos jetski, hyperjet) korlátozás nélküli elterjedésének szabott volna gátat, sebességkorlátozás bevezetésével – értesült a delipart.com.

Egy korábbi, szintén leszavazott törvénymódosítási javaslat az elektromos motoros kishajók és csónakok üdülőtavakon történő üzemeltetésének megtiltását kezdeményezte. Az újabb törvénymódosítási javaslat már csak a sebességüket korlátozta volna, de így sem fogadta be a bizottság, így nem kerülhet a parlament elé a téma.

A tervezet szerint a külön kormányrendeletben meghatározott sebességkorlátnál nagyobb sebesség elérésére műszakilag alkalmas motoros kishajó és csónak kedvtelési célú üzemeltetése tilos lett volna Az indokolás szerint a belső égésű motorokra vonatkozó korlátozás bevezetésekor nem volt előre látható, hogy évtizedekkel később elektromos hajtású kishajók és csónakok is általánossá válhatnak közlekedési célokra. Sekély üdülőtavakon az elektromotoros hajtás sebességének korlátozását környezetvédelmi szempontok és biztonsági kockázatok indokolják.

Mivel a gazdasági bizottság elutasította az indítványt, nem kerül a parlament elé.

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás
A címlapról ajánljuk

Egy hónap a labda körül

Június 11-én, pénteken kezdődik a labdarúgó Európa-bajnokság, és pontodan egy hónappal később...
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018