eur:
392.36
usd:
365.63
bux:
66757.39
2024. április 26. péntek Ervin
Réder Ákos tervező a Narke Electrojet prototípusát teszteli Balatonkenesén 2018. április 16-án. A Narke a világ első sorozatgyártásra fejlesztett, elektromos meghajtású jet-skije.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Újfajta járművek kavartak vihart a Balatonnál

Egyesek teljesen kitiltanák az elektrojeteket a Balatonról, de Révész Máriusz kormánybiztos megengedőbb. Szerinte elég nagy a Balaton ahhoz, hogy valamelyik részén a jetek kedvelői is száguldozhassanak.

Nagy az aggodalom a Balaton körül, hogy a magyar fejlesztésű elektrojetek zavarják majd a strandolók nyugalmát.

A tóról régóta ki vannak tiltva a motorcsónakok, illetve a belső égésű motorok által hajtott jetek, ám az elektromotorral szerelt járművek nem.

Ebbe a résbe "robbannának" be az elektrojetek.

Az elektrojet hivatalosan három személyes, súlya 380 kg, a háromfázisú aszinkronmotor 50 lóerős és óránkénti 55 kilométeres sebességre képes. Akkumulátora másfél-két órás működést tesz lehetővé egy töltéssel.

A Nők a Balatonért Egyesület ugyanakkor petíciót fogalmazott meg „Nem kell a Balatonra se motorcsónak, se jetski, akármilyen motor hajtja is!” címmel - írja a SONLINE.

Azt szeretnék, hogy a Balaton maradjon családi paradicsom

Az aláírók a Balaton és a balatoni turizmus érdekében azt kérik a törvényalkotóktól, hogy módosítsák a Balaton-törvényt, egyértelművé téve, hogy a tavon a motorcsónak és a jetski használata tilos.

A tóparti önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség legutóbbi ülésén is felmerült, hogy módosítani kellene a vonatkozó jogszabályt, hogy a törvény az elektrojetre is vonatkozzon, de egyelőre még nincs hivatalos állásfoglalás.

Balassa Balázs, Szigliget polgármestere, a Balatoni Szövetség elnöke szerint az önkormányzatok többsége ellenzi az eszköz használatát.

Békés egymás mellett élés?

Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos is megszólalt a vitában. Mint mondta: semmiképpen sem fordulhat elő, hogy az elektrojetek a fürdőzést, strandolást zavarják. Az elektrojetek használatát az egész tavon nem lehet megengedni, ennek a strandok közelében biztonsági kockázatai is lennének, és a hullámverés is okozhat problémát – hangsúlyozta Révész Máriusz.

A kormánybiztos szerint ugyanakkor a Balaton elég nagy ahhoz, hogy legyenek olyan részei, amelyeket akár ki lehetne jelölni erre a célra.

Meg kell vizsgálni, hogy hol lehet olyan helyet találni, ahol az elektrojet megengedhető anélkül, hogy a fürdőzőket, vitorlásokat zavarná – tette hozzá Révész Máriusz.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Béremelés: hatalmas a szakadék a dolgozók és a cégek között

Béremelés: hatalmas a szakadék a dolgozók és a cégek között

A munkahelyválasztási preferenciák szempontjából a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges szempont a Randstad friss Employer Brand kutatása szerint. Emellett rendkívül fontosnak tartják a kellemes munkahelyi légkört is, azt, hogy hogyan élik meg a mindennapokat a munkahelyi környezetben, milyen a viszonyunk a kollégáikkal, vezetőjükkel. Hangsúlyos szempont továbbá a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol az állás hosszú távra szól, nem kell tartani a leépítéstől, és ahol lehetőség van a munka-magánélet egyensúlyának megvalósítására – utóbbi fontossága nőtt a felmérés két évvel ezelőtti eredményéhez képest.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×