eur:
393.9
usd:
364.77
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Réder Ákos tervező a Narke Electrojet prototípusát teszteli Balatonkenesén 2018. április 16-án. A Narke a világ első sorozatgyártásra fejlesztett, elektromos meghajtású jet-skije.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Szabad a pálya, idéntől kezdődhet a száguldozás a Balatonon

A Balaton Fejlesztési Tanács és a Balatoni Szövetség sem lép fel a nagy sebességű, elektromos meghajtású jet-skik balatoni használata ellen, így az idei évtől megjelenhetnek a tavon az új járművek.

Egy vállalkozás 55 kilométer/órás sebességgel száguldó, több mint négy méter hosszú, üresen is 375 kilogramm súlyú elektromos jet-skiket akar a Balatonra telepíteni. A lépést különösen veszélyessé teszi, hogy általános sebességkorlátozás hiányában akár azon, a partoktól ötszáz, illetve ezer méterre terjedő vízfelületen is maximális sebességgel száguldozhatnak, ahol egyébként a jogszabályok szerint szabadon lehet úszni, fürödni, fürdőeszközt használni. A szabályok egyedül a hivatalosan kijelölt strandok bójákkal lehatárolt területén zárja ki az ilyen, kisgéphajóként vizsgáztatott eszközök használatát - írja a balatontipp.hu.

A Balaton Fejlesztési Tanács október eleji ülésén bízta meg a közbiztonsági tanácsadó testületét, hogy az érintett szervezetekkel egyeztetve dolgozzon ki megoldási javaslatot. A testület februári ülésén úgy foglaltak állást, hogy "a felvetett félelmek egyelőre semmiféle tapasztalattal, vagy gyakorlattal sem támaszthatóak alá", ezért nem javasoltak semmiféle jogszabály-változtatást.

A Balatoni Szövetség is kikérte a tagok álláspontját. Az írásos előterjesztés leszögezi, a “Balatoni Szövetség polgármesterei tisztában vannak azzal, hogy elengedhetetlen a turisztikai szolgáltatások színesítése, de az csak a hagyományaink, az értékeink megőrzése mellett történhet! A családbarát, biztonságos szolgáltatások számtalan lehetőséget kínálnak a kulturált kikapcsolódásra. A Balaton egy biztonságos vízfelület, melynek biztonságát továbbra is fenn kell tartani.”

A fonyódi közgyűlésen a hozzászóló polgármesterek egy része az elektromos jet-skik teljes tiltása mellett érvelt, de néhányan voltak olyanok is, akik a megfelelő helyen kialakított zárt pályás használatot el tudnák fogadni,de olyan nem volt, aki szabadjára engedné ezeket a járműveket, illetve használóikat a Balatonon. Ennek ellenére végül határozat nem született, noha a felkért szakértő, Deák István okleveles hajóskapitány az ilyen eszközök szabályozására egyik lehetőségnek a teljes tiltást tartja, ennek hiányában csak az illetékes hajózási hatóság által engedélyezett, vízi közlekedés irányítására szolgáló jelzésekkel körülhatárolt zárt vízi sportpályán, nappal engedné meg a jet-skik közlekedését.

Döntés nélkül azonban szabad maradt az út ahhoz, hogy egyre több elektromos jet-ski jelenjen meg a Balatonon az idei szezontól.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×