INFORÁDIÓ
2022. október 2. vasárnap
Petra

balaton

jet-ski

balatoni szövetség

Réder Ákos tervező a Narke Electrojet prototípusát teszteli Balatonkenesén 2018. április 16-án. A Narke a világ első sorozatgyártásra fejlesztett, elektromos meghajtású jet-skije.

Szabad a pálya, idéntől kezdődhet a száguldozás a Balatonon

Infostart

A Balaton Fejlesztési Tanács és a Balatoni Szövetség sem lép fel a nagy sebességű, elektromos meghajtású jet-skik balatoni használata ellen, így az idei évtől megjelenhetnek a tavon az új járművek.

Egy vállalkozás 55 kilométer/órás sebességgel száguldó, több mint négy méter hosszú, üresen is 375 kilogramm súlyú elektromos jet-skiket akar a Balatonra telepíteni. A lépést különösen veszélyessé teszi, hogy általános sebességkorlátozás hiányában akár azon, a partoktól ötszáz, illetve ezer méterre terjedő vízfelületen is maximális sebességgel száguldozhatnak, ahol egyébként a jogszabályok szerint szabadon lehet úszni, fürödni, fürdőeszközt használni. A szabályok egyedül a hivatalosan kijelölt strandok bójákkal lehatárolt területén zárja ki az ilyen, kisgéphajóként vizsgáztatott eszközök használatát - írja a balatontipp.hu.

A Balaton Fejlesztési Tanács október eleji ülésén bízta meg a közbiztonsági tanácsadó testületét, hogy az érintett szervezetekkel egyeztetve dolgozzon ki megoldási javaslatot. A testület februári ülésén úgy foglaltak állást, hogy "a felvetett félelmek egyelőre semmiféle tapasztalattal, vagy gyakorlattal sem támaszthatóak alá", ezért nem javasoltak semmiféle jogszabály-változtatást.

A Balatoni Szövetség is kikérte a tagok álláspontját. Az írásos előterjesztés leszögezi, a “Balatoni Szövetség polgármesterei tisztában vannak azzal, hogy elengedhetetlen a turisztikai szolgáltatások színesítése, de az csak a hagyományaink, az értékeink megőrzése mellett történhet! A családbarát, biztonságos szolgáltatások számtalan lehetőséget kínálnak a kulturált kikapcsolódásra. A Balaton egy biztonságos vízfelület, melynek biztonságát továbbra is fenn kell tartani.”

A fonyódi közgyűlésen a hozzászóló polgármesterek egy része az elektromos jet-skik teljes tiltása mellett érvelt, de néhányan voltak olyanok is, akik a megfelelő helyen kialakított zárt pályás használatot el tudnák fogadni,de olyan nem volt, aki szabadjára engedné ezeket a járműveket, illetve használóikat a Balatonon. Ennek ellenére végül határozat nem született, noha a felkért szakértő, Deák István okleveles hajóskapitány az ilyen eszközök szabályozására egyik lehetőségnek a teljes tiltást tartja, ennek hiányában csak az illetékes hajózási hatóság által engedélyezett, vízi közlekedés irányítására szolgáló jelzésekkel körülhatárolt zárt vízi sportpályán, nappal engedné meg a jet-skik közlekedését.

Döntés nélkül azonban szabad maradt az út ahhoz, hogy egyre több elektromos jet-ski jelenjen meg a Balatonon az idei szezontól.

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018