eur:
393.82
usd:
365.64
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Réder Ákos tervező a Narke Electrojet prototípusát teszteli Balatonkenesén 2018. április 16-án. A Narke a világ első sorozatgyártásra fejlesztett, elektromos meghajtású jet-skije.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Fordulat a balatoni száguldozás ügyében

A polgármesterek meggondolták magukat, és ellenzik az elektromos jet-skik megjelenését, de hivatalos tiltás még nincs.

Mint megírtuk, a Balaton Fejlesztési Tanács és a Balatoni Szövetség sem lép fel a nagy sebességű, elektromos meghajtású jet-skik balatoni használata ellen, így az idei évtől megjelenhetnek a tavon az új járművek. Az 55 kilométer/órás sebességgel száguldó, több mint négy méter hosszú, üresen is 375 kilogramm súlyú elektromos jet-skik akár már a nyáron hasíthatják a vizet a tavon.

A Balatoni Szövetség fonyódi közgyűlésén azonban a polgármesterek zöme ellenezte az elektromos jet-ski megjelenését a Balatonon - írja a veol.hu. Rövid időn belül az érintett önkormányzatoknak, civilekkel, szakemberekkel közösen el kell dönteni, hogy az elektromos hajók tekintetében mi legyen a „jövőkép” a Balatonon.

A BSZ polgármesterei egyebek mellett kifejtették, tisztában vannak azzal, hogy elengedhetetlen a turisztikai szolgáltatások színesítése, de ez - mint mondták - csak a hagyományok, az értékek megőrzése mellett történhet. Szerintük a családbarát, biztonságos szolgáltatások számtalan lehetőséget kínálnak a kulturált kikapcsolódásra, a Balaton egy biztonságos vízfelület, melyet fenn kell tartani.

A polgármesterek többsége ellenezte az elektromos jet-ski megjelenését a Balatonon, majd felvetették, külön erre a célra kialakított vízi sportpályán történő használatát. A közgyűlés úgy határozott, hogy a Balaton Fejlesztési Tanáccsal közösen felmérik az összes Balaton-parti önkormányzat elektromos hajókkal kapcsolatos álláspontját, és ez alapján tesz javaslatot a törvényi szabályozásra.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×