eur:
393.76
usd:
365.16
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Katonai tiszteletadással felvonják Magyarország nemzeti lobogóját a Kossuth Lajos téren az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 62. évfordulóján, 2018. október 23-án.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Családi programok és koncertek a nemzeti ünnepen

Elfogadta a biztosítási tervet az október 23-i nemzeti ünnep biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs - jelentette be a testület vezetője.

Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár kiemelte: október 23. a magyar nép szabadságvágyának, a magyar emberek függetlenségéért folytatott harcának legfontosabb megjelenése. 1956. október 23-án olyan események zajlottak, amelyekkel a hétköznapi emberek, a pesti srácok példát mutattak, nem csak a magyarok, hanem az egész világ számára. A nemzeti szuverenitás, a szabadság megvédése, az azért való kiállás a mindennapok feladata, s nem csak a politikusok, hanem a hétköznapi emberek felelőssége is - jegyezte meg, hozzátéve: október 23. példaként szolgál, hogy akár reménytelen helyzetben is lehet tenni a szabadságért.

A "szabadság napja" szlogennel rendezik meg az idei rendezvényeket

- közölte az államtitkár, aki a programokat ismertetve elmondta: október 22-án, kedden az 1956-os műegyetemi emlékműnél tartanak koszorúzást. Beszédet mond Boross Péter volt miniszterelnök. A Műegyetemen 15 órakor kezdődő rendezvényen Palkovics László innovációs és technológiai miniszter mond beszédet.

Majd megtartják a hagyományos korhű fáklyás emlékmenetet a Bem szoborig, ahol Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára mond beszédet.

Este Csík János és az Esszencia ad koncertet, amely alatt és azt követően fényfestés lesz látható a környező épületeken.

Október 23-án, szerdán reggel 9-kor az ünnepélyes zászlófelvonással kezdődnek a programok a Kossuth Lajos téren.

Egész nap ingyenesen megtekinthető lesz a Szent Korona az Országházban. Emellett a Kossuth téren családi programokkal várják az ünneplőket.

Este 7 órakor a Millenárison megtartják a már hagyományos Szabadságkoncertet. A Zeneakadémián pedig díszhangversennyel zárják az ünnepi rendezvényeket - fejtette ki Kovács Zoltán.

Az Országgyűlés 1991-ben nyilvánította hivatalos nemzeti ünneppé október 23-át, amit a 2012-es alaptörvény is megerősített.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×