eur:
389.41
usd:
363.15
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Áder János köztársasági elnök, az esemény fővédnöke nyitóbeszédet mond a Budapesti Víz Világtalálkozó 2019 háromnapos konferencián a Millenáris Parkban, a Magyar Nemzeti Táncszínházban 2019. október 15-én. A tanácskozás kiemelt témája a globális vízválság megelőzése, ezen belül is a kevés víz, a sok víz és a szennyezett víz okozta problémák megoldása.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Áder János: a szemünk láttára bontakozik ki az emberiség drámája

Megkezdődött a 3. Budapesti Víz Világtalálkozó. Áder János köztársasági elnök nyitotta meg a háromnapos konferenciát a Millenárison. Az államfő beszédében a kevés víz, sok víz és szennyezett víz problémájára hívta fel a figyelmet és hangsúlyozta, hogy már napjainkban is 4 milliárd ember érzékeli a víz hiányát.

A háromnapos Budapesti Víz Világtalálkozó kiemelt témája a globális vízválság megelőzése. A rendezvényre 118 országból több mint 2300-an jelentkeztek. A több mint 30 miniszteri szintű küldöttség mellett nemzetközi szervezetek és vízügyi szakértők tanácskoznak.

Budapest, 2019. október 15.
Áder János köztársasági elnök, az esemény fővédnöke és felesége, Herczegh Anita a Budapesti Víz Világtalálkozó 2019 háromnapos konferencia megnyitója előtt a Millenáris Parkban, a Magyar Nemzeti Táncszínházban 2019. október 15-én. A tanácskozás kiemelt témája a globális vízválság megelőzése, ezen belül is a kevés víz, a sok víz és a szennyezett víz okozta problémák megoldása.
MTI/Szigetváry Zsolt
Budapest, 2019. október 15. Áder János köztársasági elnök, az esemény fővédnöke és felesége, Herczegh Anita a Budapesti Víz Világtalálkozó 2019 háromnapos konferencia megnyitója előtt a Millenáris Parkban, a Magyar Nemzeti Táncszínházban. MTI/Szigetváry Zsolt

Áder János köszöntőjében először a vízhasználatról szóló tényekre hívta föl a figyelmet. "A továbbiakban már nem vehetjük természetesnek, hogy van vizünk. Szemünk láttára bontakozik ki a kevés víz, a sok víz és a szennyezett víz drámája, az emberiség drámája – emelte ki az államfő. – A tények egyszerre riasztóka és cselekvésre kényszerítőek. Hiszen már most is

legalább 4 milliárd ember érzékeli a víz hiányát az év legalább egy hónapjában világszeret.

2030-ra a vízhiány miatt 700 millió ember kényszerülhet otthona elhagyására – mutatott rá. – Az idén tavasszal készített Globális vízügyi fejlődési jelentésben pedig azt olvashatjuk, hogy a víz iránti igény a mai szinthez képest legalább további 20-30 százalékkal fog nőni 2050-ig."

A köztársasági elnök figyelmeztetett: az értékes vízkészletek több mint fele elvész a vízhálózatok nem megfelelő kialakítása miatt. "Még a legfejlettebb városokban is minden hatodik liter víz elszivárog a csövek hibája miatt. A fejlődő világ nagyvárosaiban ez a veszteség akár 50-80 százalék is lehet" – hangsúylozta.

Budapest, 2019. október 15.
Áder János köztársasági elnök, az esemény fővédnöke nyitóbeszédet mond a Budapesti Víz Világtalálkozó 2019 háromnapos konferencián a Millenáris Parkban, a Magyar Nemzeti Táncszínházban 2019. október 15-én. A tanácskozás kiemelt témája a globális vízválság megelőzése, ezen belül is a kevés víz, a sok víz és a szennyezett víz okozta problémák megoldása.
MTI/Szigetváry Zsolt
Budapest, 2019. október 15. Áder János köztársasági elnök nyitóbeszédet mond a Budapesti Víz Világtalálkozó 2019 háromnapos konferencián a Millenáris Parkban. MTI/Szigetváry Zsolt

Áder János a kevés víz problémájáról szólva indiai és jordániai példák mellett a magyar vízhiányról is beszélt. "Magyarországon az egy főre jutó éves vízmennyiség ugyan 11-szeresen múlja felül a vízszegénységi küszöböt, mégis az ország területének közel 10 százalékát fenyegeti az elsivatagosodás. Ezért a következő 15 évben a veszélyeztetett területeinken több vízgazdálkodást javító beruházásra lesz szükség, mint a megelőző 30-50 év során" – mondta.

De nemcsak a víz hiánya fenyegető jelenség, hanem a sok víz és a szennyezett víz problémájára is fel kell hívni a figyelmet, tette hozzá az államfő. "Ugye, a klímaváltozás hatására az időjárás egyre szélsőségesebb lesz: az elmúlt napokban Japánban a Hagibis szupertájfun egy nap alatt annyi csapadékot zúdított az ott élőkre, mint amennyi Magyarországon másfél év alatt esik – emelte ki Áder János. – Átléptünk egy korszakhatárt, országaink jelentős részében már olyan változásokat mutat a csapadékjárás, amire az évtizedek, vagy évszázadok alatt kiépített infrastruktúránk nincs felkészülve. Súlyos gondot jelent, hogy ott, ahol a leggyorsabban nő a népesség, a szennyvizek 80-90 százaléka tisztítatlanul jut vissza a természetbe. Ilyen mértékű szennyezéssel a természet már nem tud megbírkózni.

Sokhelyütt nem az a legfőbb veszély, hogy elfogy a víz, hanem hogy használhatatlanná, ihatatlanná válik

" – fűzte hozzá.

Áder János szerint a találkozó célja, hogy a résztvevők közös választ keressenek a vízválság kérdéseire. Így arra, hogy milyen tudományos kutatásokat kell támogatni, hogyan lehet a vízgazdákodás jó példáit másútt is meghonosítani, hogy milyen technológiai váltásra van szükség a víziparban, továbbá ehhez milyen pénzügyi háttér biztosítható.

A konferencia részeként Digitális és Természetközeli Fenntartható Megoldások címmel vízipari szakkiállítást is tartanak, amelyben kétezer négyzetméteren 30 kiállító mutatja be a magyar vízipar innovációit, amelyek fontos szerepet játszhatnak a vízválság megelőzésében. A szakkiállítás szerdán és csütörtökön előzetes regisztráció nélkül tekinthető meg a Millenáris B épületében.

Áder János kezdeményezésére, az ENSZ szervezeteivel és a Víz Világtanáccsal együttműködve a kormány 2013 októberében rendezte meg először a Budapesti Víz Világtalálkozót.

A témáról bővebben kedd 18 órától az InfoRádió Aréna című műsorában – vendég: Kőrösi Csaba, a Köztársasági Elnöki Hivatal Környezeti Fenntarthatóság Igazgatóságának vezetője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×