INFORÁDIÓ
2021. március 2. kedd
Lujza

önkormányzati választás

nemzeti választási bizottság

nvb

pálffy ilona

Szavazók és szavazóurnák a csíkszeredai magyar főkonzulátuson az országgyűlési képviselő-választáson 2018. április 8-án.

Iránymutatást adott ki az NVB az önkormányzati választásokra

Infostart / MTI

Iránymutatást adott ki a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) a nemzetiségi önkormányzati választás borítékjaiba véletlenül bekerülő helyi önkormányzati szavazólapok kezeléséről. A testület szerdai ülésén 9 igen és 3 nem szavazattal fogadta el az iránymutatást.

Az NVB a választással kapcsolatos jogszabályok egységes értelmezése érdekében adta ki a választási szervek számára az iránymutatást, annak azonban nincs kötelező jogi hatása.

A testülettől Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke kérte iránymutatás kiadását. Kérését azzal indokolta, hogy az idei választáson a nemzetiségi választópolgárok ugyanabban a szavazókörben adhatják le a nemzetiségi választás szavazólapjait, mint ahol a polgármester- és képviselőjelöltekre szavaznak. A nemzetiségi szavazólap zöld színű, és kizárólag akkor érvényes, ha a választópolgár a zöld borítékba helyezi és lezárja azt.

Az NVI elnöke felvetette, előfordulhat, hogy a választópolgár véletlenül a zöld borítékba teszi a helyi önkormányzati választás szavazólapjait is, ám ezeket a nemzetiségi szavazólapokat nem a szavazatszámláló bizottság számolja össze a választás estéjén, hanem a helyi választási bizottság. Az NVI elnöke azt kérte az NVB-től: iránymutatásban rögzítse, hogy a zöld borítékban talált, a helyi önkormányzati választásra vonatkozó szavazólapokat hogyan kezeljék a választási szervek.

Az NVB a múlt héten döntött az iránymutatás kiadásának szükségességéről, szerdán pedig elfogadta az iránymutatás szövegét.

Eszerint a nemzetiségi önkormányzati képviselők választásán alkalmazott (zöld) borítékban lévő szavazólapok közül a nemzetiségi önkormányzati képviselők választásán szavazatszámlálásra jogosult választási bizottság csak a nemzetiségi szavazás hivatalos szavazólapját jogosult érvényes vagy érvénytelen szavazólapnak minősíteni.

A zöld borítékban lévő, a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választására vonatkozó fehér szavazólap nem a nemzetiségi önkormányzati képviselők választásának hivatalos szavazólapja, így annak érvényessé vagy érvénytelenné minősítéséről a nemzetiségi választáson szavazatszámlálásra jogosult választási bizottság nem jogosult dönteni.

Az ilyen szavazólapok számát az eljáró választási bizottságnak külön jegyzőkönyvben kell rögzítenie, és azokat külön kell kötegelnie az esetleges jogorvoslati eljárásban való azonosíthatóság és felhasználhatóság érdekében.

Az NVB iránymutatása szerint a zöld (nemzetiségi) borítékban lévő fehér - a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választására vonatkozó - szavazólapot nem lehet továbbítani más választási bizottság - így például a szavazólapot kiadó szavazatszámláló bizottság - részére. Ezek a szavazólapok nem vehetők figyelembe a választás eredményének megállapításakor.

Az NVB iránymutatása kitér arra is, a szavazóhelyiséget úgy kell kialakítani, hogy az azonos időben és térben zajló helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint a nemzetiségi önkormányzati képviselők választása fizikailag is a lehető legjobban elkülönüljön, ezzel csökkentve a helyhatósági szavazólapok nemzetiségi szavazólapok közé kerülésének lehetőségét.

Nyitókép: MTI/Veres Nándor
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018