eur:
392.13
usd:
366.48
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Érkeznek a hívők a farnasi református templomhoz a felújított 18. századi harangláb átadása alkalmából tartott ünnepi istentiszteletre 2018. március 4-én. Az erdélyi, Kolozs megyei településen megújult harangláb a külhoni magyar műemlékek felújítását segítő Rómer Flóris Terv támogatásából, a Teleki László Alapítvány koordinálásával készült el. Ennek keretében kicserélték a harangtorony zsindelyfedését, a haranglábhoz csatlakozó kerítést és kaput helyreállították, illetve a harangláb villámhárítójának tervezési és kivitelezési munkáit is megcsinálták.
Nyitókép: MTI/Biró István

A vallásgyakorlást egyedül az emberek lelkiismeretére kell bízni - hetilapok szemléje

A Mandiner az egyház és az állam különválasztásáról készített interjút egy amerikai professzorral, a HVG a német gazdaság kilátásairól készített összeállítást, míg a Figyelő a Thomas Cook csődje nyomán arról ír, hogy változóban vannak az utazási szokásaink. Az InfoRádió hetilapokba nézett bele.

A Mandiner Michael W. McConnell-lel, a Stanford Egyetem alkotmányjogi központjának igazgatójával készített interjút, aki szerint állam és egyház elválasztásának az a lényege, hogy a vallásgyakorlást egyedül az emberek lelkiismeretére bízzák. Ez ugyanakkor nem kell, hogy a vallás közéletből való kizárását jelentse. McConnell szerint az állam és az egyház szétválasztásának célja az volt, hogy mindenfajta vallási gyakorlatot üdvözöljön és törvényessé tegyen. A professzor úgy véli, hogy a vallási jelképek nyilvános használata nem jelent problémát.

A HVG a német gazdaság gyengüléséről és az e miatti exporthanyatlásról készített összeállítást, amelyben azt írja, a német ipart hátrányosan érintette az európai kereslet visszaesése, ami az elemzők szerint leginkább a brexitnek köszönhető, de rontja a helyzetet az a kereskedelmi bizonytalanság is, amit Donald Trump amerikai elnök intézkedései hoznak. A német lakossági fogyasztás ugyanakkor mérsékli a visszaesést, ennek alapját pedig a családi pótlék emelése, a tb-járulék rendszerének módosítása és a nyugdíjak emelése alapozta meg. A német belső piacon 2020-ban várhatóan 10, 2021-ben már 17 millió euró plusz kereslet jelenhet meg.

A Figyelő a Thomas Cook csődje után az utazási irodák helyzetéről készített összeállítást, amelyből kiderül, a magyarországi leányvállalat jól kezeli a helyzetet, amire a többi utazási irodának is szüksége van, hogy ne vesszen el a bizalom. A lap megjegyzi, ennek ellenére elkezdődött a piacon az átrendeződés. Az önállóan szervezett utak, webes turisztikai, főleg szállásajánlatok használata már a 2008-as válság alatt megerősödött. A szakértők pedig most további fellendülésükre számítanak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×