eur:
393.28
usd:
367.37
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Nyitókép: Pixabay

Kötelezővé tették a bárányhimlő elleni oltást - íme a tudnivalók

A bárányhimlő rendkívül fertőző, hosszú lappangási idővel rendelkező betegség. Az oltás Magyarországon eddig ajánlott, 2019-től életkorhoz kötötten ingyenes volt.

Szeptembertől a kötelezők közé kerül a bárányhimlő elleni védőoltás - jelentette be Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár kedden, Budapesten. Hozzátette: a magyar védőoltási rend példaértékű, amire az állam évente 10 milliárd forintot költ. Beszélt arról is, hogy a nem kötelező, de ingyenesen igénybe vehető humán papilloma vírus (HPV-) elleni védőoltást a 7. évfolyamra járó lányok 82 százaléka vette igénybe tavaly. Dolgoznak azon, hogy ezt az oltást a fiúkra is kiterjesszék.

Müller Cecília megbízott országos tisztifőorvos közölte,

13-16 hónapos korban kapják meg a gyermekek a bárányhimlő elleni védőoltást, amelyre 1,3 milliárd forint költségvetési forrás jut. Ezzel tizenkettőre bővült a kötelező védőoltások száma.

Ledia Lazeri, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) magyar irodájának vezetője azt hangsúlyozta, hogy Magyarországon nagyon jó, 98 százalékos a különböző fertőző betegségek elleni úgynevezett átoltottság. Az európai immunizációs hét (április 23-30.) kapcsán elmondta, tavaly az európai régióban 82 ezren betegedtek meg és 72-en meg is haltak kanyaróban, egy olyan betegségben, amely ellen létezik védőoltás.

Januárban mondta el az InfoRádióban a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi szakértője, Dánielisz Ágnes, hogy kiírták a vakcinák előállítására a tendert, és ősztől várhatóan ingyenes és kötelező lesz a kétéves gyermekek számára a bárányhimlő elleni védőoltás.

A szakember akkor arról is beszélt, hogy a közbeszerzési felhívás alapján 2019. június 15-ig 95 ezer, december 15-ig pedig 90 ezer adag oltóanyagot kell beszállítani. Mint mondta,

a házi gyermekorvosok oltják majd be a gyermekeket,

a sikeres közbeszerzés után hozzájuk szállítják ki az oltóanyagot, és ők, valamint a védőnők is kapnak eljárásrendet a teendőkről. Minderről itt írtunk bővebben.

Müller Cecília megbízott országos tiszti főorvos korábban az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról, hogy az oltások hasznosságát a nem oltott közösségekkel összevetve lehet szemléletesen bemutatni. Mint mondta, voltak olyan járványok, amelyek kizárólag az oltatlanok körében terjedtek, mások nem betegedtek meg. Erre a bárányhimlő elleni védőoltás a legjobb példa: ugyanis a bárányhimlő fertőzöttségi kitettsége olyan magas, hogy ezt a betegséget védőoltás nélkül gyakorlatilag lehetetlen elkerülni.

Ennek a betegségnek nagyon súlyos szövődményei lehetnek.

Elfertőződhetnek a kiütések, és ezek nem csak apróbb tályogot jelenthetnek, hanem olyan súlyos elváltozásokat, amelyeknek a kezelése már bőrátültetést igényel. Lehetnek idegrendszeri szövődmények is, ilyen a kisagyi gyulladás, de okozhat agyvelőgyulladást is, ami már életveszélyes megbetegedés, és gyógyulás esetén is maradványtüneteket hagy maga után.

A kötelező oltások rendje Magyarországon

0-4 hetes kor között: BCG (TBC elleni oltás)

2 hónaposan: DTPa+IPV+Hib+PCV (diphteria, vagyis torokgyík, szamárköhögés, merevgörcs, gyermekbénulás, Hib okozta gennyes agyhártyagyulladás és a pneumococcus ellen véd)

3 hónaposan: DTPa + IPV + Hib (torokgyík, szamárköhögés, merevgörcs, gyermekbénulás, Hib okozta gennyes agyhártyagyulladás ellen véd)

4 hónaposan: DTPa + IPV + Hib + PCV (torokgyík, szamárköhögés, merevgörcs, gyermekbénulás, Hib okozta gennyes agyhártyagyulladás és a pneumococcus ellen véd)

12 hónaposan: PCV (pneumococcus ellen véd)

13 és 16 hónaposan: bárányhimlő (szeptembertől)

15 hónaposan: MMR (kanyaró, mumpsz, rubeola elleni oltás)

18 hónaposan: DTPa + IPV + Hib (torokgyík, szamárköhögés, merevgörcs, gyermekbénulás, Hib okozta gennyes agyhártyagyulladás ellen véd)

6 évesen: DTPa + IPV (torokgyík, szamárköhögés, merevgörcs, gyermekbénulás)

11 évesen: MMR és DTap emlékeztető oltás (kanyaró, mumpsz, rubeola elleni oltás)

12 évesen: Hepatitis B (krónikus májbetegségek, májkarcinóma, májzsugor, HBV által okozott megbetegedései ellen véd)

Címlapról ajánljuk
A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában
szakértők az Arénában

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.

Závecz: a Fidesz és még öt erő szerezhet EP-mandátumot

Tovább csökkent a Fidesz támogatottsága, de április első felében még így is a választók negyede mellette volt; Magyar Péter pártjának EP-listája a harmadik helyen áll – derül ki a Závecz Research Intézet friss méréséből. A részletekről az InfoRádió Závecz Tibort kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×