eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Szerdán tartja rendkívüli ülését az országgyűlés - a nap hírei

Elhunyt Konrád György Kossuth- és Herder-díjas író. Magyarország érdekének tartja a pénzügyminiszter a rendezett Brexitet. Jövő szerdán tartja rendkívüli ülését klímaügyben az országgyűlés. A nap legfontosabb hírei szeptember 13-án.

Elhunyt Konrád György. A Kossuth- és Herder-díjas író, esszéista, szociológust hosszan tartó, súlyos betegség után 86 éves korában érte a halál. Konrád György a magyar próza világszerte egyik legismertebb alakja volt, művei számos nyelven jelentek meg. 1997 és 2003 között a Berlin-Brandenburgi Művészeti Akadémia elnöke volt. Munkásságáért 1990-ben vehette át a Kossuth-díjat, 1991-ben megkapta a Nemzetközi PEN Club irodalmi békedíját. 2001-ben neki ítélték a Károly-díjat, az egyik legkiemelkedőbb európai elismerést, 2003-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjével tüntették ki. Konrád György 2004-ben Budapest díszpolgára lett.

Továbbra is kiáll a nyugat-balkáni országok mielőbbi uniós integrációja mellett a kormányfő.Orbán Viktor a Kossuth rádióban kiemelte: a magyar jelöltnek szánt szomszédság- és bővítéspolitikai biztosi poszt nagyon jelentős, mivel a feladat érinti a Nyugat-Balkánnal, az Ukrajnával, a kaukázusi országokkal fenntartott kapcsolatot, valamint a migráció szempontjából szintén fontos észak-afrikai országokat. Orbán Viktor azt mondta: arra számít, hogy lesznek olyan erők az Európai Parlamentben, akik megpróbálják megnehezíteni Trócsányi László hivatalba lépését.

Magyarország érdekének nevezte a pénzügyminiszter, hogy az Egyesült Királyság rendezett körülmények között lépjen ki az Európai Unióból. Varga Mihály az euróövezeti országok pénzügyminisztereinek Helsinkiben tartott tanácskozásán hangsúlyozta: fel kell készülni a szigetország megállapodás nélküli kilépésére is. Hozzátette: a kormány már előkészítette a Brexit következtében szükségessé váló magyarországi jogszabály-módosításokat és szakpolitikai intézkedéseket.

Jövő szerdán tartja rendkívüli ülését az országgyűlés, amelyen ellenzéki kezdeményezésre egy klímaügyi határozati javaslatot vitatnának meg. Az LMP augusztus végén kezdeményezte a parlament összehívását, mert tájékoztatást vár a kormánytól Magyarország klímaügyi vállalásairól. Az indítványt támogatták a Párbeszéd-, a DK-, a Jobbik-frakció tagjai, valamint MSZP-s és független képviselők is. Az ellenzéki képviselők a szeptember 23-i ENSZ-klímacsúcs miatt szeretnék megvitatni a kormány álláspontját.

Elültették a mintegy 3 éve indult fővárosi fatelepítési program tízezredik fáját a Margitszigeten.Tarlós István főpolgármester elmondta: a programmal a városlakók és a jövő generációja számára igen fontos klímastratégiai és egyben egy városi zöldinfrastruktúra-kérdést kívántak megoldani. Nagy István agrárminiszter közölte, a cél olyan ösztönző támogatási és jogi környezet kialakítása, ami önkormányzatok, magánszemélyek, állami szereplők együttműködésével növelni tudja az ország fával borított területét.

Visszautasította a Fővárosi Választási Bizottság Thürmer Gyula főpolgármester-jelöltkénti nyilvántartásba vételét.A főpolgármester-jelölteknek ötezer ajánlást kellett összegyűjteniük szeptember 9-én 16 óráig Az FVB határozatából kiderül: a Fővárosi Választási Iroda Thürmer Gyula, a Munkáspárt jelöltje 747 ajánlóívének ellenőrzése során 4491 érvényes ajánlást rögzített. Az FVB határozata nem jogerős, ellene három napon belül lehet jogorvoslati kérelmet benyújtani.

Ellenzéki pártok közös demonstráción álltak ki 8. kerületi polgármesterjelöltjük és törvénytelen adatkezeléssel gyanúsított kampánycsapata mellett. Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármester-jelölt a józsefvárosi Práter utcában tartott rendezvényen úgy vélte: Pikó András és kampánystábja kiváló emberekből áll, erejüket pedig az adja, hogy erős közösséget képviselnek. A rendőrség szerda este házkutatást tartott a 8. kerület közös ellenzéki polgármesterjelöltének kampányközpontjában.

Elindította a visszaszámlálást Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek az egy év múlva kezdődő Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra. A bíboros a budapesti Szent István-bazilika előtt arról is beszélt, hogy a programokra már lehet regisztrálni. Erdő Péter újságíróknak elmondta: a 2020-as katolikus világesemény programjai ingyenesek, de azoknak, akik ülőhelyet is szeretnének kapni, mindenképp érdemes regisztrálniuk.

Három jelentkezőt: a Magyar Telekomot, a Telenort és a Vodafone-t vette az 5G-s frekvenciaárverési nyilvántartásba a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság. Az eljárás eredménye késő őszre várható. A négy frekvenciasávot az NMHH 15 évre értékesíti és egy alkalommal, 5 évvel meghosszabbítható.

A 12. helyre sorolta Nemes-Jeles László Saul fia című Oscar-díjas filmjét az évszázad legjobb 100 filmjének listáján a Guardian brit napilap. A listát Paul Thomas Anderson Vérző olaj című filmje vezeti. Az első tízben szerepel még Steve McQueen 12 év rabszolgaság, Richard Linklater Sráckor, Jonathan Glazer A felszín alatt, Vong Kar-vaj Szerelemre hangolva, valamint Michael Haneke Rejtély című filmje is.

Párizsban tömegesen csatlakoztak a közösségi közlekedés dolgozói a francia kormány nyugdíjreformja elleni figyelmeztető sztrájkhoz. A munkabeszüntetés a péntek reggeli órákban jelentős fennakadásokat okozott. A példátlan méretű szakszervezeti fellépés ellenére ugyanakkor nem alakult ki káosz, mert a párizsiak jelentős része szabadságot vett ki, otthonról végezte a munkáját.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×