eur:
395.08
usd:
371.03
bux:
65100.46
2024. április 19. péntek Emma
Erdő Péter bíboros, prímás, Esztergom-budapesti érsek a Szerb Egyházi Múzeum épületének és új állandó kiállításának megnyitóján Szentendrén 2019. május 25-én. A múzeum, amely eddig a szentendrei székesegyház Pátriarka utcai kertjében működött, most az egykori szerb tanítóképző és felekezeti iskola Fő téri épületébe költözött. Az épületet a magyar kormány 650 és a szerb kormány 150 millió forintos támogatásával újították fel és alakították át múzeumnak.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Erdő Péter: Rendkívül előrehaladott fázisban vannak az előkészületek

Napra pontosan egy év múlva kezdődik a hazai rendezésű 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus.

Rendkívül előrehaladott fázisában vannak a hazai rendezésű 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előkészületei, ismertette Erdő Péter bíboros az InfoRádiónak nyilatkozva. Összeállt a hét programja, még a délutáni párhuzamos események is nagyrészt rögzítésre kerültek.

Most, az előttünk álló legfontosabb feladat – folytatta az esztergom-budapesti érsek –, hogy megszólítsuk a hazai és külföldi részvevőket. Az egyes délutáni, esti programokra külön-külön lehet jelentkezni, illetve regisztrálni, ahogyan a délelőtti programfolyam egészére is.

A legnagyobb tömegrendezvényeknek a 2020. szeptember 13-i nyitó szentmise a Puskás Ferenc Stadionban, a 19-i szentmise és körmenet a Parlamentnél, illetve a 20-i zárómise ígérkeznek – ismertette Erdő Péter –, amelyeken bárki ingyenesen részt vehet, aki azonban ülőhelyre vágyik, annak célszerű előre regisztrálnia.

Városszerte lesznek lelkipásztori, valamit kulturális külön programok is a eucharisztikus kongresszus idején.

Koncertet ad a Csík Zenekar és a 100 tagú Cigányzenekar, fellép a Moszkvai Patriarchátus zenekara a Zeneakadémián, és lesz Ákos-koncert is a Papp László Arénában – sorolta a bíboros. A szerdai nap (szeptember 16.) különösen gazdagnak ígérkezik, jegyezte meg, miután délután a Szent István-bazilikában a keleti katolikus püspök fognak együtt misézni, amely alkalmával a keleti egyházak zenéjéből kaphatunk értékes válogatást, ugyanakkor este pedig tíz különböző budapesti plébánia nyelvi csoportokban fogadják a vendégeket, és mutatnak be miséket más programokkal.

Erdő Péter továbbá kiemelte, hogy a délelőtti programokra is készülnek olyan zenei és más anyagokkal, amelyek kulturális szempontból fontosak, például a csütörtöki napon (szeptember 17.) bemutatásra kerül a cigány mise.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×