INFORÁDIÓ
2022. június 26. vasárnap
János, Pál

születésszám

ünnepnap

munkanap

Meglepő jelenség tapasztalható a magyarországi szüléseknél

Meglepő jelenség tapasztalható a magyarországi szüléseknél

Infostart

Harmadával kevesebb gyermek születik Magyarországon hétvégéken és ünnepnapokon, mint hétköznap - írja a KSH adatai alapján végzett elemzésében a g7.hu.

A hetvenes évektől 2018-ig kapott adatokból kiderül, hogy Magyarországon harmadával kevesebb gyerek születik hétvégéken és ünnepnapokon, mint egy átlagos hétköznap, és a különbség folyamatosan nőtt az utóbbi évtizedekben. Ez a cikk szerint arra enged következtetni, hogy élesen emelkedik az előre megbeszélt, mesterséges szülésindítások száma.

A 2010-es években naponta átlagosan 248 gyerek született, ebből munkanapokon 270, míg munkaszüneti napokon 194 volt az átlag. Azaz napi 72-vel több gyermek születése ütemeződött munkanapokra, mint amikor nem kell dolgozni. Ebből az következik, hogy a mesterségesen megindított szülések aránya 30,7 százalék volt ebben az évtizedben.

Ez az arány nő, 2018-ban már 36,3 százalék volt, azaz a szülések több mint harmadát mesterségesen indíthatták

- írja a g7.hu.

A cikk szerint az adatok azt mutatják, hogy egyre nagyobb teret nyernek a programozott, mesterségesen megindított szülések, amelyeket akkorra időzítenek, amikor az orvos dolgozik. Ezek a programozott születések az esetek egy részében indokoltak, ám az esetek jelentős részében a saját életét tervezhetővé alakítani kívánó orvos akaratát tükrözik, illetve a hálapénz ösztönzője is szerepet játszhat a döntésben.

Az elemzés hivatkozik a Semmelweis egyetem amerikai kutatójának nemrég megjelent tanulmányára, amelyből kiderül, hogy

az ügyeletben szülőknél alacsonyabb a mesterséges szülésindítások aránya, mivel nekik nem kell a választott orvosuk szabadságához vagy napirendjéhez igazodniuk.

A cikk a nem indokolt mesterséges szülésindítás veszélyeire is felhívja a figyelmet, mert a beavatkozásnak számos nem várt hátrányos következménye lehet, amelyek később további orvosi beavatkozásokhoz vezetnek. Az esetek legnagyobb részében császármetszéssel ér véget a beavatkozás, ami Magyarországon szintén különösen magas nemzetközi összevetésben.

Nyitókép: Pixabay.com
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018