INFORÁDIÓ 
2020. március 30. hétfő
Zalán

öngyilkosság

statisztika

magyarország

Itt vannak a legfrissebb magyar öngyilkossági adatok

Itt vannak a legfrissebb magyar öngyilkossági adatok

Infostart

2018-ban 1656-an követtek el öngyilkosságot Magyarországon, 22-vel többen, mint 2017-ben.

2010 óta több mint 30 százalékkal esett vissza a 100 ezer lakosra jutó befejezett öngyilkosságok száma. Az Európai Unióban így a legnagyobb csökkenést Magyarországon látni, hangsúlyozta a szakember. Az öngyilkosságok számának csökkenése a nyolcvanas évek második felében kezdett tendenciává válni, a folyamat azonban 2007-ben megtorpant, amikor bezárták az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetet (OPNI), és ezzel párhuzamosan visszavágták az aktív pszichiátriai ágyak számát, valamint a pszichiátriai gondozók finanszírozását. Három év kellett, amíg helyrebillent az ellátás, és 2010 után folytatódni tudott a javuló trend - írja a 24.hu.

Jelentősen több férfi vet véget életének, mint nő: tavaly 1276, illetve 380. Az előző öt évben mindkét nemnél jelentős csökkenés volt megfigyelhető, ám 2018-ban a férfiaknál megváltozott a trend: tavaly 35-tel több férfi lett öngyilkos, mint 2017-ben. A nőknél viszont 2018-ban is 13-mal kevesebb öngyilkosság történt, mint az előző évben.

A 20 év alattiak és a 60 év fölöttiek körében évek óta nem csökken az öngyilkosságok száma. Az egyedülállók között csökken a legkevésbé az életüknek véget vetők száma.

A legelterjedtebb módszer az előző évekhez hasonlóan a fulladás volt (ez az akasztást, a vízbefulladást és a gázmérgezést takarja): tavaly 62 százalék választotta az öngyilkosságnak ezt a módját. Gyógyszermérgezéssel 16 százalék, míg lőfegyverrel az öngyilkosok 3,5 százaléka vetett véget életének. 18,5 százalék egyéb módszert választott.

Ha segítségre van szüksége
Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, tárcsázza a krízishelyzetben lévők részére rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123 telefonszámot, akár mobiltelefonról is!

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018