eur:
394.35
usd:
370.15
bux:
65125.52
2024. április 22. hétfő Csilla, Noémi
Nyitókép: Pixabay.com

Pár évtizeden belül szinte mindenki autoimmun beteg lehet

A modern életforma és a modern élelmiszeripar a felelős azért, hogy egyre többen szenvednek ételintoleranciában – nyilatkozta az InfoRádiónak Tamasi József belgyógyász szakorvos. Sánta András először az ételintolerancia mibenlétéről kérdezte a természetes gyógymódok szakértőjét.

Intolerancia és allergia esetén az emberi szervezet eltérő fehérjékkel képez ellenanyagokat, előbbi tünetei ugyanakkor hasonlóan kellemetlenek tudnak lenni: közérzetromlás, gyomorégés, emésztési zavarok, haspuffadás, reflux előtünetek, fejfájás – hívta fel a figyelmet Tamasi József belgyógyász. Ezek hosszútávú ismétlődése pedig krónikus betegségek kialakulásához vezethet - tette hozzá a szakember.

Az ételek különböző összetevőire való érzékenység korábban kevésbé volt jellemző az emberekre, de

az utóbbi pár évtizedben megfigyelhető élelmiszeripari és életmódbéli romlás kezd beérni,

ami előhív olyan bajokat, amik korábban nem voltak, és ez egyre nagyobb számban keletkezik. Ha nem lesz változás, pár évtizeden belül szinte mindenki autoimmun beteg lesz - hívta fel a figyelmet.

Leginkább a növényi és állati fehérjéknek az intoleranciája a jellemző, például a glutént nagyon rosszul viseljük, aminek a mértéke az élelmiszerekben ugrásszerűen megnövekedett. "Egyébként is egy, az ember számára méregről van szó, amire bizonyos szintű toleranciával rendelkeztünk, (…) de

annyira el lett rontva a pékáruknak a minősége, hogy azt már a szervezet nem képes kivédeni"

– fogalmazott Tamasi József.

Volna mód időben figyelmeztetést adni arra, hogy valaki változtasson az étrendjén, csakhogy ehhez jóval nagyobb jelentőséget kellene tulajdonítani a táplálkozásbéli, élelmiszeripari felvilágosításnak, valamint az elváltozások, érzékenységek korai labordiagnosztikájának. A szakorvos végezetül megjegyezte, "nem normális dolog, ahogyan az ember néhány évtized alatt ilyen óriási fordulatot tett a táplálkozásában, amit évezredek alatt egész másképp szokott meg a szervezet".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Jóváhagyta a szlovák kormány a problematikus medvék likvidálásáról szóló törvényjavaslatot, de ez nem tartóztatja fel a ragadozókat. Tavaly összesen 14, idén az eddigi négy hónap alatt már több mint tíz alkalommal támadt emberre a barnamedve északi szomszédunknál. Az elmúlt napokban két újabb medvetámadást regisztráltak Szlovákiában. Legutóbb vasárnap, amikor egy önkéntes tűzoltót harapott lábon a vadállat.

Az iszlamizmus „tiktokizálódásától” óv a német alkotmányvédelmi hivatal

A fiatal muszlimok radikalizálódásának veszélyére figyelmeztetett a brandenburgi alkotmányvédelmi hivatal. A hatóság szerint ennek eszköze, különösen a közel-keleti konfliktus óta, a TikTok közösségi platform. A hivatal hangsúlyozta, hogy mindenekelőtt a szalafista influenszerek használják a platform gyors ütemben növekvő "hatókörét".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Eseménydús hét előtt állnak a tőzsdék, a befektetők továbbra is kiemelten figyelik az elmúlt hetek kereskedési hangulatát meghatározó közel-keleti eseményeket, de emellett egy másik nagy sztorihoz, a vártnál tartósan magasabbnak bizonyuló amerikai inflációhoz is új muníciót kapunk, ugyanis érkezik majd a Fed kedvenc inflációs mutatója. Mindeközben egyedi részvények szintjén is jelentősebb mozgások várhatók, hiszen a héten beindul a gyorsjelentési dömping az olyan nagy tech vállalatok vezetésével, mint a Microsoft, az Alphabet (Google), és a Meta Platforms. A piac közben igyekszik korrigálni az elmúlt időszakban látott esés után, Európában is feljebb kerültek a vezető indexek, és az USA is emelkedéssel próbálkozik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×