INFORÁDIÓ 
2020. július 4. szombat
Ulrik

ételintolerancia

élelmiszeripar

gyógymód

Pár évtizeden belül szinte mindenki autoimmun beteg lehet

Pár évtizeden belül szinte mindenki autoimmun beteg lehet

Infostart / InfoRádió - Sánta András

A modern életforma és a modern élelmiszeripar a felelős azért, hogy egyre többen szenvednek ételintoleranciában – nyilatkozta az InfoRádiónak Tamasi József belgyógyász szakorvos. Sánta András először az ételintolerancia mibenlétéről kérdezte a természetes gyógymódok szakértőjét.

Intolerancia és allergia esetén az emberi szervezet eltérő fehérjékkel képez ellenanyagokat, előbbi tünetei ugyanakkor hasonlóan kellemetlenek tudnak lenni: közérzetromlás, gyomorégés, emésztési zavarok, haspuffadás, reflux előtünetek, fejfájás – hívta fel a figyelmet Tamasi József belgyógyász. Ezek hosszútávú ismétlődése pedig krónikus betegségek kialakulásához vezethet - tette hozzá a szakember.

Az ételek különböző összetevőire való érzékenység korábban kevésbé volt jellemző az emberekre, de

az utóbbi pár évtizedben megfigyelhető élelmiszeripari és életmódbéli romlás kezd beérni,

ami előhív olyan bajokat, amik korábban nem voltak, és ez egyre nagyobb számban keletkezik. Ha nem lesz változás, pár évtizeden belül szinte mindenki autoimmun beteg lesz - hívta fel a figyelmet.

Leginkább a növényi és állati fehérjéknek az intoleranciája a jellemző, például a glutént nagyon rosszul viseljük, aminek a mértéke az élelmiszerekben ugrásszerűen megnövekedett. "Egyébként is egy, az ember számára méregről van szó, amire bizonyos szintű toleranciával rendelkeztünk, (…) de

annyira el lett rontva a pékáruknak a minősége, hogy azt már a szervezet nem képes kivédeni"

– fogalmazott Tamasi József.

Volna mód időben figyelmeztetést adni arra, hogy valaki változtasson az étrendjén, csakhogy ehhez jóval nagyobb jelentőséget kellene tulajdonítani a táplálkozásbéli, élelmiszeripari felvilágosításnak, valamint az elváltozások, érzékenységek korai labordiagnosztikájának. A szakorvos végezetül megjegyezte, "nem normális dolog, ahogyan az ember néhány évtized alatt ilyen óriási fordulatot tett a táplálkozásában, amit évezredek alatt egész másképp szokott meg a szervezet".

Nyitókép: Pixabay.com

Kapcsolódó hang

Egyre többen szenvednek ételintoleranciában
 
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018