eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay.com

Pár évtizeden belül szinte mindenki autoimmun beteg lehet

A modern életforma és a modern élelmiszeripar a felelős azért, hogy egyre többen szenvednek ételintoleranciában – nyilatkozta az InfoRádiónak Tamasi József belgyógyász szakorvos. Sánta András először az ételintolerancia mibenlétéről kérdezte a természetes gyógymódok szakértőjét.

Intolerancia és allergia esetén az emberi szervezet eltérő fehérjékkel képez ellenanyagokat, előbbi tünetei ugyanakkor hasonlóan kellemetlenek tudnak lenni: közérzetromlás, gyomorégés, emésztési zavarok, haspuffadás, reflux előtünetek, fejfájás – hívta fel a figyelmet Tamasi József belgyógyász. Ezek hosszútávú ismétlődése pedig krónikus betegségek kialakulásához vezethet - tette hozzá a szakember.

Az ételek különböző összetevőire való érzékenység korábban kevésbé volt jellemző az emberekre, de

az utóbbi pár évtizedben megfigyelhető élelmiszeripari és életmódbéli romlás kezd beérni,

ami előhív olyan bajokat, amik korábban nem voltak, és ez egyre nagyobb számban keletkezik. Ha nem lesz változás, pár évtizeden belül szinte mindenki autoimmun beteg lesz - hívta fel a figyelmet.

Leginkább a növényi és állati fehérjéknek az intoleranciája a jellemző, például a glutént nagyon rosszul viseljük, aminek a mértéke az élelmiszerekben ugrásszerűen megnövekedett. "Egyébként is egy, az ember számára méregről van szó, amire bizonyos szintű toleranciával rendelkeztünk, (…) de

annyira el lett rontva a pékáruknak a minősége, hogy azt már a szervezet nem képes kivédeni"

– fogalmazott Tamasi József.

Volna mód időben figyelmeztetést adni arra, hogy valaki változtasson az étrendjén, csakhogy ehhez jóval nagyobb jelentőséget kellene tulajdonítani a táplálkozásbéli, élelmiszeripari felvilágosításnak, valamint az elváltozások, érzékenységek korai labordiagnosztikájának. A szakorvos végezetül megjegyezte, "nem normális dolog, ahogyan az ember néhány évtized alatt ilyen óriási fordulatot tett a táplálkozásában, amit évezredek alatt egész másképp szokott meg a szervezet".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×