eur:
393.5
usd:
364.46
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Fizikoterápiás kezelésére várakozik egy amputált lábú asszony 2018. október 18-án a damaszkuszi Hamis Rehabilitációs Központban, ahol a polgárháború sebesültjeinek utókezelését végzik.
Nyitókép: MTI/EPA/Juszef Badaui

Gyógyászati segédeszközök: komoly problémák lehetnek az ellátásban

A 15 éve változatlan, rögzített árak, a kötelező béremelések és az euroárfolyam változása olyan súlyos gondokat okoznak, hogy komoly problémák lehetnek az ellátásban – mondta az InfoRádiónak az ilyen termékeket gyártó és forgalmazó cégeket tömörítő FESZ elnöke. A cégek bérkompenzációt, áfacsökkentést és a támogatási rendszer átalakítását várják a kormánytól.

Közel 70 milliárd forinttal támogatja a társadalombiztosítás a gyógyászati segédeszközöket, Margitai Barnabás, a Forgalmazók az Egészségért Szövetség (FESZ) elnöke ezt mégsem tartja elegendőnek "Azt látjuk a rendszerben, hogy vannak olyan területek, amelyeknek a működése veszélybe került" – emelte ki. A szakember rámutatott, 15-16 éve voltak azok a tárgyalások, amelyek eredményeként a gyógyászati segédeszközök ára rögzítésre került, vagyis

15-16 évvel ezelőtti árakon támogatja a társadalombiztosítás a gyógyászati segédeszközöket.

"Tudjuk, hogy a forint/euró árfolyama nem 245 forint, hanem 325 forint, a bérminimum az elmúlt 5 évben közel 90 százalékkal nőtt, és azt is tudjuk, hogy a gyógyászati segédeszközök egy részének a támogatása nem olyan szintű, mint amilyet javasol a szakma" – sorolta.

Vannak olyan segédeszközök, amelyek már le is kerültek a polcokról,

hívta fel a figyelmet a FESZ elnöke. A sorozat gyártott termékek esetében annyira alacsony az árrés, hogy a forgalmazásuk egyszerűen nem gazdaságos, magyarázta. Az egyénire szabott eszközöknél – jellemzően művégtagok, ortopédcipők – pedig a gyártásban résztvevő szakemberek bérének kifizetése okoz gondot. "Ha a támogatás mértéke nem követi le a bérnövekedést, akkor nem látjuk annak a lehetőségét, hogy honnan és hogyan tudnánk ezeknek a szakembereknek a bérét a munkáltatók kigazdálkodni" – emelte ki.

Margitai Barnabás szerint a bérkompenzáció elmaradása méltánytalan helyzetbe hozza az ezen a területen dolgozókat. "Nem várható el, hogy valaki a vállalkozásán keresztül finanszírozza azt, amit az államnak kellene finanszíroznia", húzta alá. A FESZ felvetette annak a lehetőségét, hogy a gyógyszerekhez hasonlóan,

csökkentse le a kormány a gyógyászati segédeszközök áfáját

27 százalékról 5 százalékra. Ezt követően kezdődhetnének el – vélik – azok a tárgyalások, amelyek egy méltányosabb támogatási rendszer kialakításához vezethetnek. Jelenleg várják a kormány, illetve az Emberi Erőforrások Minisztériuma részéről a választ a felvetésükre, tette hozzá.

A FESZ korábban felvetette a szolgáltatási díj bevezetését is a segédeszközökre (gyse).

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×