eur:
394.07
usd:
364.94
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
A balesetben elsüllyedt Hableány turistahajó roncsolt kapitányi hídja, miután kiemelték a Dunából a Margit hídnál 2019. június 11-én. A Hableány május 29-én süllyedt el a Margit hídnál, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A fedélzeten 35-en utaztak, 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet. Hét embert sikerült kimenteni, hét dél-koreai állampolgár holttestét pedig még aznap megtalálták. Azóta további tizenhárom áldozat, köztük a Hableány matrózának holttestét találták meg és azonosították.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Megkezdődött a Hableány kiemelésének folyamata

Órákig tarthat a két héttel ezelőtt elsüllyedt hajó kiemelése a Dunából. Cikkünk folyamatosan frissül.

Elkezdődött a Hableány kiemelésének folyamata a Dunából – jelentette az InfoRádió tudósítója a helyszínről kedden kora reggel. A Clark Ádám úszódaru elfoglalta a helyét, ahonnan az emelést végrehajtja, és összeállt a négy hajóból álló úszómű.

Reggel 7 órakor már látszott, hogy

megfeszültek a kábelek és nagyon lassan elindult a hajóroncs emelése.

Nem sokkal később felbukkant a víz alól a kapitányi híd teteje. A roncsot most megtartják ebben a helyzetben. Ezt követően megjelent egy szivattyú és elkezdték szivattyúzni a vizet. Ezután mászhat be egy búvár, aki átvizsgálja a roncsot. Ha holttestet fedez fel, az az elsődleges, hogy felhozzák. Ezután a mosdót és a gépház felé vezető lépcsőt vizsgálja át, majd újabb emelés történik, azután szivattyúzás.

A helyszínre reggel újabb hajók és szakemberek érkeztek.

A Margit híd déli gyalogos járdáját lezárták, az autósok elől egy sávot zártak le.

A művelet akár 6 órán át is eltarthat – közölte korábban Jasenszky Nándor, a Terrorelhárítási Központ (TEK) társadalmi kapcsolatokért felelős osztályának vezetője.

Fontos, hogy "minden a helyén legyen", hiszen 70 éves a hajótest, és bár engedéllyel rendelkezve hajózott a Dunán, nem tudható, hogy az ütközés milyen mechanikai sérülést okozott. Vagyis félő, hogy a roncs bármikor kettétörhet.

A folyamat

Az emelés legkritikusabb pontja az első lesz, amikor az úszódaru megemeli és egy méterrel eltávolítja a medertől a roncsot. A vízből először a parancsnoki híd fog felbukkanni, ekkor az emelést leállítják, hogy a búvárok átvizsgálhassák, találnak-e holttesteket, majd a napozófedélzetet kerülhet ki a vízből, amit szintén átvizsgálnak. A Clark Ádám hajódaru egy bárkára helyezi a roncsokat, és onnan a rögzítés után elszállítható állapotba helyezik.

A műveletet Hajdu János, a TEK parancsnoka irányítja.

A Hableány sétahajó május 29-én este süllyedt el a Margit híd közelében, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A fedélzeten 35-en utaztak, 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet. Hét utast sikerült kimenteni, nyolc embert még keresnek: hét dél-koreai utast és a sétahajó magyar kapitányát.

A dunai hajóbalesetről mindent elolvashat ITT.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×