eur:
393.75
usd:
365.49
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Sérülés a Viking Sigyn szállodahajón a Duna Margit híd és Árpád híd közötti szakaszán 2019. május 30-án hajnalban. Legalább heten meghaltak, amikor a luxushajó 29-én éjszaka összeütközött a Hableány nevű turistahajóval a Parlament közelében, majd a kishajó felborult és elsüllyedt 33 dél-koreai turistával és a kéttagú magyar személyzettel a fedélzetén.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Hajóbaleset: lehet, hogy nyomokat próbáltak eltüntetni a szállodahajón

Újrafestették a Viking Sigyn orrát, a dél-koreai média szerint azért, hogy eltüntessék a Hableánnyal történt ütközés nyomait.

Továbbra is Visegrádon áll a május 29-i dunai hajóbalesetben részes Viking Sigyn. A szállodahajó a 28 emberéletet követelő tragédia után két nappal elhagyta Budapestet, és folytatta útját 180 utasával Passau felé, majd eredeti menetrendjét követve visszafelé indult Budapestre. Az csak hétfőn derült ki, hogy végül a főváros helyett Visegrádon köt ki a hajó. Azóta is ott áll, elvileg ma távoznak a régi utasok, és jönnek az újak, akikkel szerdán indul vissza Németország felé.

A rendőrség állította, hogy a nyomozók meghallgatták a szállodahajó személyzetét és minden utasát, lefoglalták a hajóvezető telekommunikációs eszközeit, a szállodahajó szerverét, a radarképernyő és a teljes rádióforgalmazás adatállományát rögzítő adathordozókat, és 4896 darab digitális fényképfelvételt készítette a több mint nyolc órán át tartó szemlén. Ennek ellenére a dél-koreai külügyminiszter, majd a magyar áldozatok ügyvédje is kifogásolta, hogy a magyar hatóságok nem foglalták le a Viking Sigynt.

A Vesselfinder szerint jelenleg is Visegrádon áll a Viking Sigyn
A Vesselfinder szerint jelenleg is Visegrádon áll a Viking Sigyn

Talán ennek a hatására most hétfőn a rendőrség újabb szemlét tartott a szállodahajón további bizonyítékok beszerzése és a tényállás teljes körű tisztázása érdekében.

A média képviselői is megjelentek Visegrádon, és a dél-koreai hírügynökség tudósítójának feltűnt, hogy a hajó orráról eltűntek a május 29-i ütközés nyomai: Vélhetően újrafestették a baleset után láthatóan sérült részt, a tudósító szerint azért, mert el akarták tüntetni a bizonyítékokat.

Az MTI által készített kombófelvételen is jól látszik a különbség a Viking Sigyn május 30-i és június 10-i állapota között.

A kombóképen felül a balesetben részes, Magyarországra visszatérő Viking Sigyn szállodahajó a visegrádi hajóállomáson 2019. június 10-én, alatta a Duna Margit híd és Árpád híd közötti szakaszán 2019. május 30-án hajnalban. MTI/Cseke Csilla
A kombóképen felül a balesetben részes, Magyarországra visszatérő Viking Sigyn szállodahajó a visegrádi hajóállomáson június 10-én, alatta a Duna Margit híd és Árpád híd közötti szakaszán május 30-án hajnalban. Fotó: MTI/Cseke Csilla
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×