eur:
395.04
usd:
370.8
bux:
65132.72
2024. április 19. péntek Emma
A hajóbalesetben elsüllyedt Hableány turistahajó kiemelésének munkálatait segítő hajók a Margit hídnál 2019. június 2-án. A Hableány turistahajó és a Viking Sigyn szállodahajó május 29-én éjszaka ütközött össze a Margit híd közelében, majd a turistahajó felborult és elsüllyedt fedélzetén 33 dél-koreai turistával és a kéttagú magyar személyzettel. A balesetben heten meghaltak, hét embert kimentettek, 21-en eltűntek.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Hajóbaleset: újabb felszólítást hoz a koreai kormány

A dél-koreai külügyminiszter a héten ismét találkozni akar magyar kollégájával, hogy megsürgesse a dunai hajóbaleset áldozatainak kiemelését és az eset kivizsgálását.

A dél-koreai sajtó továbbra is kiemelt figyelemmel követi a múlt szerdai hajóbaleset fejleményeit, elsősorban a Duna fenekén fekvő Hableány várható kiemelését és az eltűnt utasok felkutatását. A Yonhap hírügynökség tudósít a hétfőn Hartán, illetve a Margit hídnál megtalált két áldozat azonosításáról, de arról is, hogy a szöuli kormány továbbra is elégedetlen a budapesti mentőakció tempójával.

A külügyminiszter, Kang Kjung Vha, aki a múlt hét végén még Budapesten informálódott a baleset körülményeiről, és tárgyalt mások mellett Szijjártó Péter külügyminiszterrel és Pintér Sándor belügyminiszterrel is, már hétfőn szorosabb együttműködést követelt a magyar hatóságokkal, de most kiderült, hogy még

a héten ismét tárgyalni akar Szijjártó Péterrel,

és erre Szlovákiában a visegrádi négyekkel folytatott megbeszélésein lehetősége is lesz.

A koreai tárcavezető ismét azt fogja sürgetni, hogy

a magyar hatóságok gyorsítsák fel az áldozatok felkutatását és a baleset körülményeinek tisztázását.

Shunkeun Song, a Dél-Koreai Köztársaság budapesti nagykövetségének katonai attaséja közben a Korea Times szerint úgy nyilatkozott, hogy

vasárnapig mindenképpen be akarják fejezni az áldozatok és a Hableány kiemelését a Dunából.

Megerősítette azt a korábbi hírt is, hogy azt kérték a magyar kormánytól, emeljenek addig is olyan kerítést a hajó köré, amely megakadályozza, hogy a víz elsodorja a hajóban lévő holttesteket.

Az attasé elmondta, a tervek szerint szerdán kezdhetnek hozzá leghamarabb a mentéshez, de a Duna vízállása és sodrása miatt ez még későbbre is tolódhat.

A korábbi híreinket a hajóbaleset ügyében itt olvashatják.

Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×