eur:
393.93
usd:
364.68
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Szájer József fideszes európai parlamenti képviselő beszédet mond az Európai Polgár díjak magyar kitüntetettjeinek rendezett átadóünnepségen a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Dísztermében 2018. szeptember 21-én. Elismerést kapott a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE), Szvorák Katalin Kossuth-díjas énekművész és Varga Erika divattervező, a Romani Design alapítója.
Nyitókép: MTI/Soós Lajos

A Fidesz az Európai Néppártban - újabb információk

Először úgy tűnt, lehet magyar alelnöke a frakciónak, amely szerdán tartja alakulóülését, későbbi hírek szerint ez mégsem lehet így. Lapértesülések szerint Manfred Weber folytathatja.

Szerdán tartja alakulóülését az Európai Néppárt EP-frakciója, ezen a Fidesz - a Népszava értesülései szerint - teljes jogú tagként vehet részt, noha március óta a Fidesz pártcsaládi tagsága fel van függesztve. Amennyiben - a lap szerint - a fideszesek úgy döntenek, maradnak a néppártban, vezető parlamenti, illetve szakbizottsági tisztségekre is pályázhatnak - persze mindehhez hozzá kell járulnia a frakciótöbbségnek.

A frakcióülésen ismét bizalmat kaphat az elnök Manfred Weber, sőt Szájer József fideszes alelnök is a helyén maradhat.

Ugyancsak a Népszava kedd délután megcáfolta korábbi értesülését, és Pedro López de Pablo szóvivő tájékoztatása alapján azt írta, hogy a Néppárt frakciója mégis tartja magát a párt korábbi, a Fidesz felfüggesztéséről szóló döntéséhez.

Így a Fidesz európai parlamenti képviselői nem tölthetnek be vezető pozíciót az Európai Néppárt frakciójában.

A szóvivő hozzátette: a frakció ugyanazokat a szabályokat alkalmazza, mint a pártcsalád, vagyis a Fidesz nem tölthet be semmilyen tisztséget a néppárti parlamenti csoportban addig, amíg a tagsága fel van függesztve.

A frakció a döntéssel megvárja az EPP döntését: a Fidesz sorsáról a "néppárti bölcsek" jelentése alapján novemberben tárgyal a kereszténydemokrata pártcsalád.

  • A képviselőknek kedd délelőttig kellett jelentkezniük az elnökségbe.
  • Az átmeneti vezető testület addig marad hivatalban, amíg el nem dől az Európai Bizottság elnöki tisztére aspiráló Manfred Weber politikai jövője, de ez még hosszú hetekig kérdéses marad.
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×