INFORÁDIÓ 
2019. október 16. szerda
Gál

varga judit

aréna

fidesz

csúcsjelölt

Budapest, 2018. május 22. Varga Judit, a Miniszterelnökség államtitkára, miután átvette a kinevezési okmányt Áder János köztársasági elnöktől (hátul) az Országház Vadásztermében 2018. május 22-én. MTI Fotó: Kovács Tamás

Varga Judit: először a "nagy elefántoknak" kell megegyezni a csúcsjelöltről

Infostart / InfoRádió

A Fidesz az Európai Néppárton belül megy neki az uniós vezetők jelölési folyamatának - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Miniszterelnökség unióügyi államtitkára, aki szerint van párbeszéd a Néppárt és a magyar kormánypárt között.

Jelenleg a Fidesz formailag az Európai Néppárt tagja, és az európai parlamenti választások eredményének fényében zajlik a párbeszéd a felek között - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Varga Judit, a Miniszterelenökség uniós ügyekért felelős államtitkára.

"Meglátjuk, hogy hová vezet, de egyelőre nekünk az a legfontosabb, hogy ha a magyar emberek érdekét az szolgálja jobban, a Néppártban folytatjuk a politizálást, akár a migráció kérdésében, akár az erős nemzetek Európájában, akár a keresztény gyökerek és a kereszténydemokrácia tiszteletben tartásában" - fogalmazott Varga Judit.

A Fidesz tehát ebben a pártcsaládban megy neki a különböző intézményi vezetők megválasztási folyamatának.

A pártcsaládbeli tagság felfüggesztésének tartalmáról Varga Judit elmondta, adott hivatalos rendezvényeken nem volt Fidesz-képviselet a kampány idején,

"most egyelőre van egy párbeszéd".

"Az eredményeket a részletek szintjén is érdemes vizsgálni, mert nem olyan egyszerű, a parlamenti frakciók is csak most ültek össze" - tette hozzá.

Mint rámutatott, a Fidesz 13 helyével az Európai Néppárt legsikeresebb tagja lett az EP-választáson, de csak "a CDU után, hiszen ők az örökös nagyok, de itt nem csak a helyek számát kell nézni, hanem a választói felhatalmazást is, ami a párt mögött áll. Ez az eredmény a társak szemében is tiszteletet parancsol, lehetett érezni a mostani első tanácsülésen is, hogy teljesen más a hangulat."

Az államtitkár szerint

a Fidesz EPP-tagsága a magyar embereken múlik, és a megszerzett mandátumokon, hogy azokkal mennyire tudnak a magyar emberek érdekei szerint élni.

Varga Judit azt mondta, a Néppárt egy keresztény hagyományokra felépült nagy pártcsalád, ami "sajnos amiatt, hogy nagyon sokan vannak benne, nagyon sokféle belső konfliktussal küszködik".

Az intézményi csúcsvezetők megválasztásánál a magyar kormány szorosan együttműködik a V4-ekkel, a mindennapokban viszont már eltérhetnek majd az érdekek, például egy ipari dosszié kinyitásakor.

A csúcsjelölti rendszerrel kapcsolatban nyomatékosította, a már előzetesen megismert csúcsjelöltek közül sem Manfred Weber, sem Frans Timmermans nem támogatható magyar részről, előbbi többek közt azért, mert megszavazta a magyar kormányt elítélő Sargentini-jelentést, később pedig úgy fogalmazott, a magyarok szavazataival nem akar az Európai Bizottság elnöke lenni, ami Varga Judit szerint mélyen sértő. Frans Timmermans pedig vezette az eljárásokat Magyarország ellen, és "hazugságokat terjeszt Magyarországról".

Elöljáróban elmondta még: alapvetés, hogy

a csúcsjelölti kérdésben a "nagy elefántoknak", Németországnak és Franciaországnak kell megegyezni,

akkor fog tudni ez a kérdés továbblendülni.

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Kapcsolódó hang

Varga Judit - Aréna, 1. rész
 


Varga Judit - Aréna, 2. rész
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018