eur:
394.61
usd:
369.74
bux:
65742.4
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Orbán Viktor miniszterelnök és Matteo Salvini olasz belügyminiszter, miniszterelnök-helyettes (a képen nem látható) sajtótájékoztatót tart megbeszélésüket követően Budapesten, a Karmelita kolostorban 2019. május 2-án.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor: Manfred Weber gyenge vezető

Erős kijelentéseket tett a magyar miniszterelnök a Bild című lapban pénteken megjelent interjú során. Például csak akkor hiszi el, hogy Angela Merkel távozik a politikából, ha látja.

Interjút adott a Bild című német lapnak Orbán Viktor, ami két nappal a magyarországi EP-választás előtt jelent meg - az interjút teljes terjedelmében magyarul is megjelentették a kormányfő honlapján.

Orbán Viktor először reagált kérdésre válaszolva az ausztriai kormányválságra: "Az osztrák belpolitikába semmilyen módon nem kívánunk beleszólni, arról az osztrák választóknak kell dönteniük." Arra reagálva, hogy egyik bizalmasa esett el Heinz-Christian Strache személyében, azt mondta,

"a politikában a legfontosabb az emberek bizalma. Strache a saját hazájában igazi harcos volt, de elvesztette az emberek bizalmát. Az, amit Strache mondott, elfogadhatatlan".

Beszélt a Fidesz európai néppárti tagságának felfüggesztéséről, a konfliktus felelőssége viszont szerinte nem a magyar kormánypárté, hanem a skandináv és a Benelux államok pártjaié. "Ők valójában az EPP-ből történő kizárásunkat akarták. 13 párt kezdeményezte ezt három hónappal egy fontos választás előtt – ennél nagyobb politikai hülyeséget még életemben nem láttam" - fogalmazott Orbán Viktor, aki megismételte, elfogadhatatlan, hogy Manfred Weber kijelentette, nem akar magyar szavazatokkal EB-bizottsági elnök lenni.

"Ő egy gyenge vezető, (...) már nem konzervatív politikus"

- fűzte hozzá.

Orbán Viktor az Európai Néppártot még mindig "otthonának tekinti", de az Európai Néppárttól függ, mi lesz, ő "mindent megtesz a Néppárt sikeréért" - mondta, hozzátéve, a választás után kemény vita jön az irányvonalról.

Az interjúban kérdésre válaszolva nem kívánta megmondani, kit támogat Weber helyett, "ezt a megfelelő pillanatban el fogjuk mondani".

A Fideszt illető nemzetközi kritikákra reagálva azt mondta, "egy mondás szerint a magyaroknak nem igazuk van, hanem igazuk lesz":

A "túlóratörvény" fogadtatásáról azt mondta, hónapok óta nem volt egy tüntetés sem az ügyben, "az is előfordulhat, hogy egy kormánynak igaza van".

Elárulta, hogy

szerinte azért értik meg olyan jól egymást Donald Trump amerikai elnökkel, mert "egyszerű és érthető nyelven beszél, nem pedig ezen az euró-tolvajnyelven.

Persze Amerika és Magyarország más súlycsoport, de mind a ketten sikeresek vagyunk a magunk ligájában".

A sajtószabadság helyzetére irányuló kérdésre válaszolva azt mondta, "ezen a vádon Magyarországon mindig jót nevetnek az emberek. Engem a média minden felületén élesen kritizálnak".

Kérdezték Angela Merkelről is, aki legkésőbb 2021-ben távozik a politikából, de az, hogy Merkel asszony távozik, Orbán Viktor csak akkor hiszi el, ha látja.

"Végül is Európa legnagyobb harcosáról beszélünk, aki az elmúlt években nem egy férfit lekörözött. Aki őt alábecsüli, az téved.

És van még egy probléma: nagy űrt hagy maga után Európában."

Szerinte ugyanakkor a német–francia tengelyű Európa korszaka lejárt. "Franciaország, Németország és a visegrádi államok – így néz ki Európa új geometriája."

Juncker: Orbán Vikor megtagadja az EU-t

Obán Viktor magyar kormányfő megtagadja az Európai Uniót (EU) - jelentette ki Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság távozó elnöke a Bild című német lapnak adott interjújában.

A kereszténydemokrata luxemburgi politikus a Bild pénteki számában kivonatosan, a hírportálján részletesen ismertetett interjúban kiemelte, hogy a kilencvenes évek közepén az "egyik legnagyobb csodálója" volt az akkor "oly bátor" Orbán Viktornak.

Arra a felvetésre, hogy a magyar miniszterelnök most kihívja, provokálja a Juncker által megtestesített EU-t, az Európai Bizottság elnöke kijelentette, hogy Orbán Viktor nem kihívja, hanem "megtagadja az EU-t", és a kettő között van különbség.

Jean-Claude Juncker nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy az Orbán Viktor által képviselt "több nemzetállam, kevesebb Brüsszel" irányvonal jelenti-e a jövőt.

Mint mondta, "egyáltalán nem is lenne már EU, ha mindenki annyira önző és nemzeti módon cselekedne, mint Orbán Viktor". Azonban az emberek nagy többsége kiáll az EU mellett, és "Orbán ezért nem fogja keresztülvinni az akaratát" - tette hozzá.

Nemmel válaszolt arra a kérdésre is, hogy Magyarország elhagyja-e az EU-t. Kifejtette, hogy a magyarok többsége a közösségben akar maradni,

"Orbán viszont Orbán marad: számára mindenki ortodox baloldali szocialista, aki nem jobbra áll tőle", így "én is", ami "nevetséges".

Az európai parlamenti választást követő EU-s tisztújítás végeztével visszavonuló politikus mások mellett Angela Merkel német kancellárról is beszélt az interjúban. A négy évvel ezelőtti menekülthullámmal kapcsolatban kiemelte, hogy a német kormány kereszténydemokrata vezetője "helyesen cselekedett 2015 őszén, és a történelem igazat ad majd neki".

Az az igazság, hogy ha Angela Merkel "lezárta volna a német határt, Ausztria és Magyarország összeomlott volna a menekültek terhe alatt" - mondta Jean-Claude Juncker.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Aszály ugyan még nincs, de az Alföldön március közepe óta kritikus a csapadékhiány – mondta az InfoRádióban Cseh Tibor András Magosz-főtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×