eur:
393.59
usd:
368.47
bux:
66213.5
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: atv.hu

Megvan az első felvétel az elsüllyedt hajó roncsáról

A Hableány legmagasabb pontja 2 méterrel a vízszint alatt van.

Az Atv Start műsorában bemutatták az első szonárképeket, amiket a szerda este elsüllyedt Hableány kishajóról készített Balázs László. A képen látszik, hogy a hajó az oldalán fekszik, legmagasabb pontja 2, legalacsonyabb 7,5 méterrel van a felszín alatt.

A videóban 2:43-tól látható a roncs:

A Duna vízállása folyamatosan emelkedik, ez nehezíti a mentést. A folyó várhatóan szombat délután tetőzik majd 601 centiméteres vízállással. Az apadás nyomán hétfő délutánra lesz akkora a vízszint, mint amekkora a baleset idején volt, és kedd délutánra további 40 centimétert apad.

Időközben a helyszínre érkeztek a dél-koreai katonai mentőcsapat tagjai, őket a roncsfeltáró munkálatokat irányító Hajdu János, a Terrorelhárító Központ (TEK) főigazgatója tájékoztatta a hajóbalesetben elsüllyedt Hableány turistahajó közelében, a Margit hídnál kiépített keresőponton.

Budapest, 2019. május 31.
A roncsfeltáró munkálatokban részt vevő dél-koreai katonai mentőcsapat tagjai érkeznek az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred hajóján a hajóbalesetben elsüllyedt Hableány turistahajó közelében, a Margit hídnál kiépített keresőponthoz 2019. május 31-én. A Hableány turistahajó és a Viking Sigyn szállodahajó május 29-én éjszaka ütközött össze a Margit híd közelében, majd a turistahajó felborult és elsüllyedt fedélzetén 33 dél-koreai turistával és a kéttagú magyar személyzettel. A balesetben heten meghaltak, hét embert kimentettek, 21-en eltűntek.
MTI/Balogh Zoltán
A roncsfeltáró munkálatokban részt vevő dél-koreai katonai mentőcsapat tagjai érkeznek az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred hajóján a hajóbalesetben elsüllyedt Hableány turistahajó közelében, a Margit hídnál kiépített keresőponthoz. MTI/Balogh Zoltán

Korábban a helyszínen járt a magyar külgazdasági és külügyminiszter, valamint a dél-koreai külügyminiszter. Szijjártó Péter arról beszélt, hogy

nagyszabású műszaki előkészületek zajlanak, hogy a roncsot mielőbb felhozzák, de a nehéz és veszélyes körülmények e cél sikere ellen dolgoznak.

Kang Kjung Vha köszönetet mondott a magyar kormány és hatóságok munkájáért. Most azért küzdenek, hogy minden eltűntet megtaláljanak, ennek érdekében a kutatási területet is kiszélesítették - mondta. Hozzátette: a megtalált holttestek azonosításához minden segítséget megadnak.

Budapest, 2019. május 31.
Búvárfelszereléseket pakol a katasztrófavédelem szakembere a hajóbalesetben elsüllyedt Hableány turistahajó közelében, a Margit hídnál 2019. május 31-én. A Hableány turistahajó és a Viking Sigyn szállodahajó május 29-én éjszaka ütközött össze a Margit híd közelében, majd a turistahajó felborult és elsüllyedt fedélzetén 33 dél-koreai turistával és a kéttagú magyar személyzettel. A balesetben heten meghaltak, hét embert kimentettek, 21-en eltűntek.
MTI/Balogh Zoltán
Búvárfelszereléseket pakol a katasztrófavédelem szakembere a hajóbalesetben elsüllyedt Hableány turistahajó közelében, a Margit hídnál 2019. május 31-én. MTI/Balogh Zoltán

Szerda este negyed 10-kor összeütközött két hajó a Dunán a Parlamentnél: a Hableány nevű turistahajóba hátulról beleütközött egy szállodahajó, felborította, majd maga alá gyűrte. Éjjel fél 1-kor a mentőszolgálat szóvivője azt mondta, legalább 7 ember halt meg, 7 embert kórházban ápolnak, 21 embert pedig nagy erőkkel keresnek. A Dunára pontont építettek, egy búvár csütörtök este már lemerült a roncshoz, de kiemelni nagyon nehéz lesz.

Az elsüllyedt hajón 33 dél-koreai turista utazott, kétfős magyar személyzettel. A Viking Sigyn szállodahajó ukrán kapitányát a rendőrség kihallgatta és őrizetbe vette, majd kezdeményezte a letartóztatását. A tragédiáról két videófelvételt is közreadtak. A történteket ezekből, a hajózási adatokból és a rádióforgalmazásból, valamint a túlélők és szemtanúk beszámolóiból rekonstruálják.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt a frontvonal az Ocseretine-Sztyepove szektorban, lehet, hogy az oroszoknak be se kell venniük Vuhledárt, hanem egyszerűen megkerülik. Az Egyesült Államok 1 milliárd dollár értékű, azonnali fegyvertranszfert készített elő Ukrajnának, a csomag már az elnök aláírására vár. Ukrán és amerikai források szerint az orosz nyári offenzíva egyik fő célja Harkiv elfoglalása lesz. Pár órája elesett Novobahmutivka is, egy apró donbaszi település Ocseretinétől délre. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×