eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Egy zsűritag kóstol a CBA 2017-es borversenyén a cég alsónémedi logisztikai központjában 2017. március 9-én. A Magyar Bor Akadémia védnökségével zajló versenyen 121 borászat 888 borát értékelik.
Nyitókép: MTI Fotó: Kovács Tamás

Nagyon keresi piacát a magyar bor

Csaknem 1000 féle bort kóstalhattak az Országos Borverseny látogatói Kecskeméten, ahol 22 borvidék összesen 262 pincészete mérette meg magát.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa immár negyvenedik alkalommal rendezte meg az országos borversenyt; ez az a verseny, ahol gyakorlatilag a legtöbb borász megméreti magát évről évre. Minden évben más a helyszín, idén Kecskemét volt az.

"Az összes olyan hazai borászat, amely valamit is ad magára, ezen a mustrán részt kíván venni" - nyomatékosította az InfoRádióban Kis Miklós Zsolt, az Agrárminisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

Bár még sok teendőt lát, úgy gondolja, az elmúlt 8-10 évben számos olyan eredményre is büszke lehet az ágazat, és el lehet mondani, hogy stabilabb és sikeresebb a borászat, mint az volt tíz évvel ezelőtt. Az egyik legfőbb tennivaló szerinte az értékesítés, a hazai piacokon túl a nemzetközi piacok meghódítása komoly feladat lesz.

A különféle vidékfejlesztési programokon keresztül a technológiai megújulást 35 milliád forinttal támogatta az állam, a pénz több száz borászhoz jutott el,

a pályázatnak pedig nincs vége, ezért Kis Miklós Zsolt bízik abban, hogy ősz elejére eredményt tudnak hirdetni a 26 milliárd forintnyi igényt bejelentők között.

A nemzetközi piacok meghódításában szerinte kulcsfontosságú, hogy a borászok a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa irányelvei mentén, közösen dolgozzanak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 05:50
×
×
×
×