eur:
393.52
usd:
364.52
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay

Kásler Miklós: így szűnik meg a szakemberhiány az egészségügyben

Már folyamatban van annak a törvénynek az előkészítése, amelyik lehetővé tenné a háziorvosok számára, hogy használhassák különböző szakvizsgáikat az alapellátásban - közölte az emberi erőforrások minisztere az InfoRádió Aréna című műsorában.

A legrövidebb időn belül elő fog állni az a helyzet, hogy a háziorvosok az alapellátásban egyéb szakvizsgáikat is használhatják - fogalmazott az InfoRádió Aréna című műsorában Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere. Közölte, már készül az erről szóló jogszabály.

"A törvény előkészítése folyamatban van, a törvény meg fog születni.

Leírjuk, hogy a különböző kompetenciákkal milyen szakorvosi tevékenységeket lehet végezni az alapellátásban is. Folyamatban van annak leírása, hogy milyen gépek és műszerek szükségesek ehhez"

- sorolta a tárcavezető.

Kásler Miklós hangsúlyozta, fontos, hogy minden orvos, aki az alapellátásban dolgozik, használja az elektronikus egészségügyi szolgáltató teret.

"A családi orvos digitális úton tudja a leleteket továbbítani, konzultálni tud róluk az ellátási hierarchia következő szintjével, és

nem a beteget kell utaztatni a következő ellátási helyre, ami azt jelenti, hogy nyilvánvalóan a járóbeteg-szakrendelések, ennek folyományaként a kórházak és a progresszivitás magasabb csúcsain álló intézmények tehermentesülhetnek"

- mondta Kásler Miklós, aki szerint máris csökken ezáltal

"a virtuálisan vagy reálisan esetleg jelentkező szakemberhiány".

A miniszter az új egészségkultúra lényegének nevezte azt, hogy a páciensek diagnózisát a lakóhelyükhöz a legközelebb, megfelelő körülmények között állítsák fel, és ugyanitt kezeljék is a betegséget.

"Akiket el tudnak látni az alapellátásban, azokat ott kell ellátni, akiket nem, mert sem a diagnózis, sem a terápia feltételei nem biztosítottak, ők bekerülnek a járóbeteg-szakellátásba, onnan tovább a kórházakba, és végül az egyetemekre.

A legjelentősebb, legsúlyosabb esetekben kerül a beteg az országos intézetek valamelyikébe"

- mondta Kásler Miklós.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy a tárca 5,4 milliárd forintos keretösszegben támogatta a praxisközösségek létrehozását.

Alább megtekintheti, meghallgathatja az Aréna teljes felvételét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×