INFORÁDIÓ
2022. január 20. csütörtök
Fábián, Sebestyén

kásler miklós

egészségügy

alapellátás

Kásler Miklós: így szűnik meg a szakemberhiány az egészségügyben

Kásler Miklós: így szűnik meg a szakemberhiány az egészségügyben

InfoRádió

Már folyamatban van annak a törvénynek az előkészítése, amelyik lehetővé tenné a háziorvosok számára, hogy használhassák különböző szakvizsgáikat az alapellátásban - közölte az emberi erőforrások minisztere az InfoRádió Aréna című műsorában.

A legrövidebb időn belül elő fog állni az a helyzet, hogy a háziorvosok az alapellátásban egyéb szakvizsgáikat is használhatják - fogalmazott az InfoRádió Aréna című műsorában Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere. Közölte, már készül az erről szóló jogszabály.

"A törvény előkészítése folyamatban van, a törvény meg fog születni.

Leírjuk, hogy a különböző kompetenciákkal milyen szakorvosi tevékenységeket lehet végezni az alapellátásban is. Folyamatban van annak leírása, hogy milyen gépek és műszerek szükségesek ehhez"

- sorolta a tárcavezető.

Kásler Miklós hangsúlyozta, fontos, hogy minden orvos, aki az alapellátásban dolgozik, használja az elektronikus egészségügyi szolgáltató teret.

"A családi orvos digitális úton tudja a leleteket továbbítani, konzultálni tud róluk az ellátási hierarchia következő szintjével, és

nem a beteget kell utaztatni a következő ellátási helyre, ami azt jelenti, hogy nyilvánvalóan a járóbeteg-szakrendelések, ennek folyományaként a kórházak és a progresszivitás magasabb csúcsain álló intézmények tehermentesülhetnek"

- mondta Kásler Miklós, aki szerint máris csökken ezáltal

"a virtuálisan vagy reálisan esetleg jelentkező szakemberhiány".

A miniszter az új egészségkultúra lényegének nevezte azt, hogy a páciensek diagnózisát a lakóhelyükhöz a legközelebb, megfelelő körülmények között állítsák fel, és ugyanitt kezeljék is a betegséget.

"Akiket el tudnak látni az alapellátásban, azokat ott kell ellátni, akiket nem, mert sem a diagnózis, sem a terápia feltételei nem biztosítottak, ők bekerülnek a járóbeteg-szakellátásba, onnan tovább a kórházakba, és végül az egyetemekre.

A legjelentősebb, legsúlyosabb esetekben kerül a beteg az országos intézetek valamelyikébe"

- mondta Kásler Miklós.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy a tárca 5,4 milliárd forintos keretösszegben támogatta a praxisközösségek létrehozását.

Alább megtekintheti, meghallgathatja az Aréna teljes felvételét.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Kásler Miklós - Aréna, 1. rész
 
Kásler Miklós - Aréna, 2. rész
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018