eur:
392.91
usd:
366.44
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
A szaúdi vezetésű koalíció légicsapásában megsebesült jemeni civilek egyikét műtik egy szanaai kórházban 2019. március 13-án. A nemzetközileg elismert jemeni kormányt támogató koalíció két nappal korábbi légicsapása legkevesebb huszonkét ember, köztük több gyerek életét követelte az ország északi részén, Haddzsa tartományban.
Nyitókép: MTI/EPA/Jajha Arhab

Teljesen átalakítják a kórházak finanszírozását

Egy hónap alatt 1,2 milliárd forinttal nőtt a Honvédkórház adóssága - derült ki a Magyar Államkincstár február végi adataiból. Az egészségügyi intézményeknél február végére összesen 23 milliárd forintnyi tartozás halmozódott fel.

A januári 1 milliárd forintos tartozás után február végére 2,2 milliárd forintra nőtt a Honvédkórház adóssága – derült ki a Magyar Államkincstár adataiból, amelyeket a Világgazdaság szemlézett. A Honvédkórház így a második legnagyobb adóssággal rendelkező intézmény. A Péterfy Kórház 2,1 milliárd forinttal, a Békés Megyei Központi kórház 1,3 milliárddal, a Szent János kórház pedig 1 milliárd forinttal tartozik.

Az egészségügyi intézményeknél összesen több mint 23 milliárd forintos tartozás halmozódott fel, ennek legnagyobb része a szállítókkal-szolgáltatókkal szemben áll fenn.

A kórházak adóssága annak ellenére ilyen magas, hogy a 2019-es évet elvileg konszolidált állapotban kezdték – ahogy az emberi erőforrások minisztere még tavaly novemberben ezt közölte. Kásler Miklós akkor azt mondta, hogy a kormány kiegyenlítette a kórházak 55 milliárd forintos felhalmozódott tartozását.

Pályázat több kórházigazgatói posztra

Sajtóinformációk szerint a kórházi tartozások kétharmadát 28 kórház hozza össze, Kásler Miklós miniszter pedig 10 intézmény vezetőjét lecserélné. A Népszava azt írja: a kórházigazgatók körében pánik tört ki, és a vezetők politikai befolyásukat próbálják latba vetni, hogy a helyükön maradhassanak.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) ezzel szemben azt közölte, hogy a tárcavezető arról beszélt: a kórházigazgatók nagyobbik része csupán megbízással vezeti intézményét, ezért a közeljövőben számos helyen pályázatot írnak ki a kórházigazgatói posztra, hogy a nyertesek már kinevezéssel, nyugodtan végezhessék munkájukat. A közleményben hangsúlyozzák: a kormány elkötelezett abban, hogy rövid időn belül megoldja a kórházfinanszírozás problémáit, amelyhez a finanszírozás teljes átalakítására van szükség.

Idén egyébként eddig egy igazgatócsere történt: a Szent János kórház élén Kázmér Tibor helyét Takács Péter vette át – ezt erősítette meg az egészségügyi államtitkár, Horváth Ildikó. Azt mondta, hogy a Szent János Kórház és a Kútvölgyi Klinikai Tömb egyesülése nagy munkával jár, közel 250 ezer ember ellátását kell közben zavartalanul megoldani, a kórházakat fejleszteni.

Javaslat a kórházak gazdálkodásának átalakítására

A kórházak adósságát rendszeresen rendezi a kormány, de a probléma állandó. 2018 végén 55 milliárd forintot, 2017-ben 56 milliárd forintot, 2016-ban 45 milliárdot és 2015-ben csaknem 60 milliárdot fizetett ki a kormányzat a kórház-konszolidációra.

Kásler Miklós még tavaly év végén az InfoRádiónak azt mondta: felülvizsgálnák a kórházak gazdálkodását, hogy csökkenjenek az adósságok. "Úgy gondolom, hogy a következő év legelején elkészül az EMMI és a Pénzügyminisztérium szakemberei által közösen készített módszertani javaslat. Mivel a deficitek mögötti okok nagyon differenciáltak, ezért az ajánlás is differenciált lesz".

Az InfoRádió érdeklődött az Emberi Erőforrások Minisztériumánál, arról, hogy hogy áll a javaslat kidolgozása, ha kapunk választ, közöljük.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×