eur:
393.81
usd:
367.75
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
Egy szakápoló a nyíregyházi Jósa András Oktatókórház megújult sürgősségi osztályán 2016. április 6-án.
Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Költségvetési felügyelőket kapnak az eladósodott kórházak

Több intézményvezetőt meneszthetnek - értesült a Magyar Nemzet, amely úgy tudja, rendszerszintű javaslatot készít a kórházak folyamatos eladósodásának megállítására az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

A kormány-előterjesztésben szerepel majd, hogy az intézmények felügyeletének és irányításának megerősítése érdekében épüljön ki egy kontrolling- és monitoringrendszer, valamint változtassanak a szakrendelők és a kórházak finanszírozásán - írja a lap.

Az előbbi a gazdálkodási fegyelem javítása miatt, az utóbbi pedig azért lényeges, mert minden ágazati és külső szakértő egybehangzó véleménye szerint is alulfinanszírozott az egészségügy. A szaktárca célja, hogy a kórházak működése fenntarthatóvá váljon.

A Kásler Miklós vezette minisztérium még tavaly elrendelte a kórházi adósságállomány áttekintését, és a Magyar Nemzet értesülése szerint a vizsgálat megállapította, hogy az adósságállomány mintegy kétharmadáért 28 intézmény a felelős.

A lap információi szerint

a kormány döntéséig tartó átmenti időszakban a leginkább eladósodott tizenhárom kórházhoz költségvetési felügyelőket neveznek ki, a jelenlegi vezetők közül többeket várhatóan menesztenek,

a pozícióikra pedig új pályázatokat írnak ki.

Feltehetően a Veszprém megyei kórház főigazgatója, Dávid Gyula az egyikük, akit tegnap, vagyis április 1-jén azonnali hatállyal menesztett a miniszter, átmenetileg az eddigi orvosigazgatót bízva meg a kórház vezetésével.

A központi költségvetési szervként működő kórházak lejárt adóssága február végére több mint 23 milliárd forint volt. A Magyar Államkincstár adatai szerint a Honvédkórház tolja maga előtt a legtöbb, 2,2 milliárdos összértékű kifizetetlen számlát, ám az ottani vezetésre az Emminek nincs közvetlen ráhatása. Jelentős a tartozása a Péterfy Sándor utcai kórháznak, a Békés Megyei és a Szent János kórháznak (előbbiben a múlt hónapban már lecserélték a főigazgatót), valamint a Debreceni Egyetemnek.

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×