eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Mentőautó a gyáli rendőrkapitányság előtt 2018. május 26-án. A Pest megyei kisvárosban, a Vecsési úton két személyautó és egy terepjáró ütközött egymással. Az ütközést követően verekedés tört ki és feltehetően gumilövedékes riasztófegyverből lövések is eldördültek. A helyszínen ketten megsérültek.
Nyitókép: MTI/Lakatos Péter

Új megoldással pótolják a hiányzó mentősöket

Az önkéntesek lehetnek például gépjárművezetők, akiket ugyanolyan esetekhez riasztanak, mint a hivatásos mentőket.

Az Országos Mentőszolgálat önkénteseket is alkalmaz, ehhez minden új belépőnek el kell végeznie egy alapképzést, amely elméletből és gyakorlatból áll, és egy hónapig tart - írja a Magyar Nemzet. Az elméleti órákat évek óta a szakmában lévő orvosok, mentőtisztek, mentőápolók és gépkocsivezetők tartják a fővárosi Markó utcában, a mentőszolgálat központjában, majd a jelentkezők a tanultakból vizsgáznak is.

A gyakorlati órákat pedig egy választott mentőállomáson töltik az önkéntesek, ahol több eset ellátásában kell részt venniük, majd leírniuk a tapasztalatoka. A képzésnek fontos eleme, hogy az önkéntesek is – csakúgy, mint a hivatásos dolgozók – felismerjék, azonosítsák a betegségeket, illetve sérüléseket, gyorsan meg tudják állapítani, hogy az érintettnek például van-e keringése, légzése, eszméleténél van-e.

Az önkénteseket ugyanolyan esetekhez riasztják, mint a hivatásos mentőket: ha befut egy hívás a központba, az irányításra, akkor őket is küldhetik a helyszínre. Az önkéntesek szabadon megválaszthatják, hogy hány szolgálatot tudnak elvállalni, van, aki havonta csak egy-két napot, ennek függvényében osztják be őket.

A mentőszolgálat elindított egy kifejezetten fiataloknak szóló önkéntes programot is, Legyél hős! címmel. A programban eddig 150 fiatal vett részt, a csatlakozás előfeltétele a 18–22 év közötti életkor és az érettségi, előzetes speciális ismeretekre pedig nincs szükség. Az önkéntesek államilag elismert, OKJ-s gyakorló mentőápolói képzést kezdenek, melynek egyharmadát térítésmentesen végezhetik el.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×