eur:
393.19
usd:
367.31
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Szavazók és szavazóurnák a csíkszeredai magyar főkonzulátuson az országgyűlési képviselő-választáson 2018. április 8-án.
Nyitókép: MTI/Veres Nándor

EP-választás: nem kell minden választás előtt újra kérni a névjegyzékbe vételt

Az az uniós állampolgár, aki például 2004 előtt átkérte magát magyar névjegyzékbe, ott is maradt. Az átkért állapot mindaddig fennmarad, amíg a kérvényező azt vissza nem vonja - hívta fel a figyelmet az InfoRádióban Péteri Attila, a Nemzeti Választási Iroda elnöki tanácsadója.

Annak az uniós, de nem magyar állampolgárnak, aki magyarországi lakhellyel rendelkezik, lehetősége van Magyarországon is részt venni a május 26-ai, európai parlamenti választáson - közölte az InfoRádióban Péteri Attila, a Nemzeti Választási Iroda elnöki tanácsadója.

"Eldöntheti, hogy itt, nálunk, a magyar listákra akar-e szavazni vagy pedig az állampolgársága szerinti tagállamban. Ha az előbbi eset áll fenn, akkor az illetőnek kérnie kell felvételét a névjegyzékbe a helyi választási irodától" - folytatta Péteri Attila.

Akit ilyen módon felvesznek egy új névjegyzékbe, arról értesítik az állampolgársága szerinti tagállamot, ahol az illetőt törlik az előző névjegyzékből.

Ugyanez fordítva is igaz: ha egy magyar állampolgár egy másik uniós tagállamban kéri a névjegyzékbe vételét, arról a Nemzeti Választási Iroda megkapja az értesítést, és törli az illetőt a magyar névjegyzékből. Százezer fölött van azok száma, akit ez érint. Péteri Attila hozzátette, hogy ezt nem kell minden választás előtt kérni,

aki például 2004 előtt ezt már kérte, az addig a magyar névjegyzékben marad, amíg nem kéri a törlését vagy el nem hagyja Magyarországot.

Erről minden érintettet, minden Magyarországon élő uniós állampolgárt értesített a Nemzeti Választási Iroda.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×