INFORÁDIÓ 
2020. június 5. péntek
Fatime

európai unió

ep-választás 2019

nemzeti választási iroda

péteri attila

Szavazók és szavazóurnák a csíkszeredai magyar főkonzulátuson az országgyűlési képviselő-választáson 2018. április 8-án.

EP-választás: nem kell minden választás előtt újra kérni a névjegyzékbe vételt

Infostart / InfoRádió - Sánta András

Az az uniós állampolgár, aki például 2004 előtt átkérte magát magyar névjegyzékbe, ott is maradt. Az átkért állapot mindaddig fennmarad, amíg a kérvényező azt vissza nem vonja - hívta fel a figyelmet az InfoRádióban Péteri Attila, a Nemzeti Választási Iroda elnöki tanácsadója.

Annak az uniós, de nem magyar állampolgárnak, aki magyarországi lakhellyel rendelkezik, lehetősége van Magyarországon is részt venni a május 26-ai, európai parlamenti választáson - közölte az InfoRádióban Péteri Attila, a Nemzeti Választási Iroda elnöki tanácsadója.

"Eldöntheti, hogy itt, nálunk, a magyar listákra akar-e szavazni vagy pedig az állampolgársága szerinti tagállamban. Ha az előbbi eset áll fenn, akkor az illetőnek kérnie kell felvételét a névjegyzékbe a helyi választási irodától" - folytatta Péteri Attila.

Akit ilyen módon felvesznek egy új névjegyzékbe, arról értesítik az állampolgársága szerinti tagállamot, ahol az illetőt törlik az előző névjegyzékből.

Ugyanez fordítva is igaz: ha egy magyar állampolgár egy másik uniós tagállamban kéri a névjegyzékbe vételét, arról a Nemzeti Választási Iroda megkapja az értesítést, és törli az illetőt a magyar névjegyzékből. Százezer fölött van azok száma, akit ez érint. Péteri Attila hozzátette, hogy ezt nem kell minden választás előtt kérni,

aki például 2004 előtt ezt már kérte, az addig a magyar névjegyzékben marad, amíg nem kéri a törlését vagy el nem hagyja Magyarországot.

Erről minden érintettet, minden Magyarországon élő uniós állampolgárt értesített a Nemzeti Választási Iroda.

Nyitókép: MTI/Veres Nándor

Kapcsolódó hang

NVI: uniós polgárok névjegyzékbe vétele
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018