eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Szavazók a Zugligeti Általános Iskolában az országgyűlési képviselő-választáson 2018. április 8-án.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

EP-választás: jogvesztő hatályú a május 2-ai határidő

Csütörtökig kérhetik a regisztrációjukat azok a magyar állampolgárok, akiknek sem Magyarországon, sem az Európai Unió más tagállamában nincs lakcímük, de szavazni szeretnének a május 26-i európai parlamenti választáson. Ők levélben voksolhatnak.

A magyarországi vagy más uniós lakcímmel nem rendelkező - angliai, svájci, szerbiai, norvégiai és tengeren túli - magyarok, valamint az itthon élő hajléktalanok már a tavaly áprilisi országgyűlési választásokra is regisztrálhatták magukat postán vagy a Választás.hu oldalon. Ha megtették, akkor most nem kell megismételniük, ha viszont nem, akkor május 2-án, csütörtökön délután 4 óráig van idejük.

Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke az InfoRádióban elmondta, ha a fent említettek bejelentkeznek, akkor levélben szavazhatnak.

"Az egy új szabály, hogy

az unión kívüli országokban az úgynevezett kettős állampolgároknak lehetőségük van arra, hogy ők is szavazzanak a mi pártlistáinkra, és levélcsomagban megkapják ugyanazt a szavazólapot, ezen adhatják le voksukat."

Pálffy Ilona szerint a törvény egyértelművé teszi, hogy ki szavazhat levélben és ki mehet be egy nagykövetségre voksolni.

"Ha van magyarországi lakcíme, de külföldön tartózkodik, akkor külképviseleten szavazhat, mert így szól a törvény. Amennyiben nincs magyarországi lakcíme, levélben szavazhat."

A Nemzeti Választási Iroda idén már talált megoldást arra, hogy a tengeren túliak időben, vagyis május 11-éig megkapják a levélcsomagot:

május 5-én jogerőre emelkedik a pártlista, mehetnek a levelek és azok időben vissza is érkeznek, futár szállítja őket, és bevonják a külképviseleteket is a postázásban.

A levélben szavazás 116 743 ember jelezte, hogy levélben szeretne szavazni a május 26-ai európai parlamenti választáson.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×