eur:
394.05
usd:
365.67
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay

Tovább nőtt a kórházi adósság - átalakulhat a finanszírozási rendszer

Áprilisban is tovább nőtt a kórházak adóssága. A Pénzügyminisztérium márciusban közzétett versenyképességi csomagja alapján júliustól átalakulhat a finanszírozási rendszer.

A központi költségvetési szervként működő egészségügyi intézmények lejárt adóssága áprilisban csaknem 34 milliárd forint volt – értesült a Napi.hu. Havonta átlagosan 4,6 milliárd forinttal nő a kórházak tartozása. Továbbra is a Péterfy Sándor utcai kórház és a Honvédkórház adóssága a legmagasabb, mindkét intézmény mintegy 2,8 milliárd forinttal tartozik.

Az adósságállomány növekedésének egyik oka az lehet, hogy a kórházak nagyon nehezen tudják előre megállapítani, hogy mennyi lesz az évi kiadásuk. Erről a Magyar Kórházszövetség elnöke is beszélt korábban, az InfoRádió Aréna című műsorában.

"Nem a tervezésen múlik, hogy egy kórház mennyire tudja betartani a költségvetését vagy mennyire adósodik el az év végére. Persze van a tervezésnek is szerepe, és az lenne a jó, hogy előre láthatólag mindent be tudunk tervezni - de ez nem lehetséges". Kifogásolta, hogy a finanszírozásnak nem része az amortizáció, vagyis ha bármi elromlik, javítani, pótolni kell vagy újat vásárolni, akkor finanszírozás híján nem tudják megtenni.

A fenntartó szerint viszont a kórházak gazdálkodása nem megfelelő. Ezt erősítette meg az Állami Számvevőszék vizsgálata, valamint az, hogy a leginkább eladósodott intézmények élére költségvetési felügyelőket helyezett a szaktárca. Erről április elején az egészségügyi államtitkár, Horváth Ildikó beszélt.

"A minisztérium áttekinti a kórházak gazdálkodását, és az intézmények vállalásait, és a havi monitorozási rendszert a korábbinál sokkal hangsúlyosabban, erőteljesebben valósítjuk meg."

Úgy tűnik, hogy emellett a kormány rendszerszintű változtatásokat is elindítana. A versenyképességi javaslatcsomagban, amelyet a Pénzügyminisztérium készített el, azt írják, hogy idén júliustól átalakítják a finanszírozást. "Valós költségekre épülő, állami finanszírozási rendszert építene ki a kormány. Régóta kritka az egészségügyi szereplők részéről, hogy nem megfelelő a költségek elszámolása, sokszor nincs forrás az amortizációs költségekre és az új beruházásokra, ezért a működés szintjén újra és újra adósságuk keletkezik - mondta Csiki Gergely, a Portfolio lapigazgatója.

Azt viszont egyelőre nem tudni, megvalósul-e az átalakítás, ahogy a költségvetési felügyelők munkájáról sincs információ. Az InfoRádió megkereste az Emberi Erőforrások Minisztériumát és a Pénzügyminisztériumot, ha kapunk választ, közöljük.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×