INFORÁDIÓ 
2020. november 30. hétfő
Andor, András

kórház

finanszírozás

költségvetés

adósság

gazdaság

Tovább nőtt a kórházi adósság - átalakulhat a finanszírozási rendszer

Tovább nőtt a kórházi adósság - átalakulhat a finanszírozási rendszer

Áprilisban is tovább nőtt a kórházak adóssága. A Pénzügyminisztérium márciusban közzétett versenyképességi csomagja alapján júliustól átalakulhat a finanszírozási rendszer.

A központi költségvetési szervként működő egészségügyi intézmények lejárt adóssága áprilisban csaknem 34 milliárd forint volt – értesült a Napi.hu. Havonta átlagosan 4,6 milliárd forinttal nő a kórházak tartozása. Továbbra is a Péterfy Sándor utcai kórház és a Honvédkórház adóssága a legmagasabb, mindkét intézmény mintegy 2,8 milliárd forinttal tartozik.

Az adósságállomány növekedésének egyik oka az lehet, hogy a kórházak nagyon nehezen tudják előre megállapítani, hogy mennyi lesz az évi kiadásuk. Erről a Magyar Kórházszövetség elnöke is beszélt korábban, az InfoRádió Aréna című műsorában.

"Nem a tervezésen múlik, hogy egy kórház mennyire tudja betartani a költségvetését vagy mennyire adósodik el az év végére. Persze van a tervezésnek is szerepe, és az lenne a jó, hogy előre láthatólag mindent be tudunk tervezni - de ez nem lehetséges". Kifogásolta, hogy a finanszírozásnak nem része az amortizáció, vagyis ha bármi elromlik, javítani, pótolni kell vagy újat vásárolni, akkor finanszírozás híján nem tudják megtenni.

A fenntartó szerint viszont a kórházak gazdálkodása nem megfelelő. Ezt erősítette meg az Állami Számvevőszék vizsgálata, valamint az, hogy a leginkább eladósodott intézmények élére költségvetési felügyelőket helyezett a szaktárca. Erről április elején az egészségügyi államtitkár, Horváth Ildikó beszélt.

"A minisztérium áttekinti a kórházak gazdálkodását, és az intézmények vállalásait, és a havi monitorozási rendszert a korábbinál sokkal hangsúlyosabban, erőteljesebben valósítjuk meg."

Úgy tűnik, hogy emellett a kormány rendszerszintű változtatásokat is elindítana. A versenyképességi javaslatcsomagban, amelyet a Pénzügyminisztérium készített el, azt írják, hogy idén júliustól átalakítják a finanszírozást. "Valós költségekre épülő, állami finanszírozási rendszert építene ki a kormány. Régóta kritka az egészségügyi szereplők részéről, hogy nem megfelelő a költségek elszámolása, sokszor nincs forrás az amortizációs költségekre és az új beruházásokra, ezért a működés szintjén újra és újra adósságuk keletkezik - mondta Csiki Gergely, a Portfolio lapigazgatója.

Azt viszont egyelőre nem tudni, megvalósul-e az átalakítás, ahogy a költségvetési felügyelők munkájáról sincs információ. Az InfoRádió megkereste az Emberi Erőforrások Minisztériumát és a Pénzügyminisztériumot, ha kapunk választ, közöljük.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Kórházak adóssága
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018