eur:
394.22
usd:
369.07
bux:
65632.01
2024. április 23. kedd Béla
Az Országház esti díszkivilágításban 2017. november 28-án.
Nyitókép: Illyés Tibor

Budapest is okosvárossá válhat

A 21. századi városok számára fontos, hogy modern, okos eszközökkel, fejlesztésekkel tegyék könnyebbé az ott lakók életét – mondta a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal kutatás-fejlesztési elnökhelyettese. Sebők Katalin kiemelte, hogy a közlekedésben és a hulladékszállításban is komoly segítséget jelenthetnek az okos megoldások.

Számos komplex területen – például az energiahálózatok, a közvilágítás működtetésénél, a közbiztonság és a hulladékgazdálkodás biztosításánál – segíthetnek az okos megoldások – mondta az elnökhelyettes. Mint mondta: fontos az innováció, a kutatás-fejlesztés és az infokommunikációs technológiák felhasználása.

Sebők Katalin elárulta: vannak már olyan technológiák, melyeket már tesztelnek. Szingapúrban például olyan forgalomirányítási eljárást vezettek be, mely az elektromos útdíjhasználati rendszer adataival és taxikra szerelt szenzorokkal méri fel, hogy hol alakulnak ki torlódások, és segít ezeket megelőzni. Barcelonában a szemétgyűjtők telítettségét figyelik szenzorokkal, ezzel optimalizálva a hulladékszállítást. Glasgowban az utcai világítás okossá tételét tesztelik, melynek köszönhetően a lámpák csak akkor kapcsolnak fel, ha valaki arra jár, így csökkentve az energiafelhasználást.

Budapest életébe akár mindhárom technológia is beültethető, és a szakértő szerint erre idővel sor is kerül,

mivel „erre megy a globális világ”. A lakosságnövekedés és az urbanizáció felerősödése minden nagyvárost kihívás elé állít, ami szükségessé is teszi a hasonló fejlesztéseket – hangsúlyozta Sebők Katalin. Példaként említette, hogy a Budapesti Műszaki Egyetem nemzetközi partnerekkel együttműködésben kísérletezik utcai lámpákra szerelt szenzorrokkal a forgalom, a zajszint és a légszennyezettség figyelésére – innen már csak egy lépés az adatokon alapuló beavatkozás megszervezése.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

A közép-ázsiai vendégmunkások kulcsszerepet játszanak az orosz gazdaságban, a márciusi, moszkvai terrortámadás azonban jókora zavart okozott a bevándorláspolitikában. Gönczi Róbert, a Migrációkutató Intézet elemzője az InfoRádióban elmondta: „társadalmi trendforduló” érzékelhető a bevándorlókkal szemben, amit egy idő után már az orosz kormányzat sem hagyhat figyelmen kívül. A helyzet nem könnyű, ugyanis az állam eddig vendégmunkások alkalmazásával próbálta mérsékelni a munkaerőhiányt.

Nagy durranás: régóta várt amerikai szuperfegyvert kaphatnak az ukránok

Kijev már szinte a háború kitörését követően kérte Washingtontól, hogy küldjön több száz kilométeres hatótávolságú ballisztikus rakétákat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×