eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Jobbágy Veronika osztályvezető főorvos egy tbc-s beteg röntgenfelvételét értékeli 2011. március 21-én a Jósa András Oktató Kórház tüdőgondozójában, Nyíregyházán. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) március 24-én tartja a tuberkulózis (tbc) elleni küzdelem világnapját.
Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Teljesen eltűnhet az országból egy súlyos betegség

Mostanra beértek az oltások jótékony hatásai - állítják a szakemberek.

A nagyon ritka betegségek közé tartozik a tuberkulózis, vagyis a tbc Magyarországon - mondta Horváth Ildikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára hétfő reggel az M1 aktuális csatornán.

Az államtitkár felidézte, hogy Magyarországon százezer emberre vetítve évente hatan betegednek meg tbc-ben, és tavaly mindössze három 14 évesnél fiatalabb gyermek kapta el ezt a betegséget, ami az egész világon kiemelkedőnek számít.

Ha így halad a kór visszaszorulása, akkor teljesen eltűnhet az országból

- tette hozzá.

Az államtitkár kitért arra, hogy a betegség visszaszorulásában nagy szerepet játszottak a múlt században meghozott egészségügyi intézkedések, például az oltások; ezek jótékony hatásai mostanra beértek, ezért szorulhatott vissza ennyire a tbc.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×