INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 8. szombat
László

közlekedés

útfelújítás

bkk

Lezárások jönnek Budapest egyik nagy közlekedési ütőerén

Lezárások jönnek Budapest egyik nagy közlekedési ütőerén

Infostart
Újabb cikkünk a témában:

Két kilométeres szakaszon, "faltól falig" megújul a Pasaréti út. Az útépítés mellett érzékelős lámpákat telepítenek, lelassítják a forgalmat és parkolási tilalom is lesz.

A II. kerületi Pasaréti út alsó, Szilágyi Erzsébet fasor és Pasaréti tér között húzódó szakaszán az útfelületek elhasználódtak, felújítást igényelnek, ezért március közepén a Fővárosi Önkormányzat finanszírozásával a Budapesti Közlekedési Központ komplex, "faltól falig tartó" rekonstrukcióba kezd - közölte a főváros.

A kivitelezési munkák miatt április elejétől lesznek forgalomkorlátozások.

Ekkor a Pasaréti utat a Pasaréti tér felé részlegesen egyirányúsítják, várhatóan két ütemben, először a Szilágyi Erzsébet fasor és a Gábor Áron utca, majd a Gábor Áron utca és a Pasaréti tér közötti szakaszon.

Lelassítják a forgalmat

Mintegy két kilométeres útszakaszt újítanak fel, ahol szükséges, teljes útszerkezet-, egyéb esetben burkolatcserével. A buszmegállók az öblökben bazaltbeton burkolatot, a többi, az útpályán lévő megálló aszfaltburkolatot kap. Az útszakasz a felújítás után is 2x1 sávos marad, ugyanakkor

a forgalombiztonság növelése érdekében kissé szűkebb lesz az útpálya, ami lassabb haladásra ösztönzi az ott közlekedőket.

Felújítják a járdákat – amelyek beton térkőburkolatot kapnak –, valamint a kapubehajtókat is.

Érzékelős jelzőlámpák

Új jelzőlámpákat telepítenek a Nagyajtai utca és a Hidász utca csomópontjában, amelyek az autóközlekedés folyamatosságát segítik azzal, hogy

beépített érzékelőik a tényleges forgalom nagyságát figyelik, és aszerint adnak hosszabban tartó zöld jelzést az egyes irányokba.

A gyalogosok biztonságára is nagyobb hangsúlyt fektetnek: a jelzőlámpa nélküli gyalogátkelőhelyeknél középszigeteket telepítenek.

Parkolási tilalom és új parkolóállások

A Pasaréti út felújításával rendezni kívánják a parkolási helyzetet is, ugyanis sokan szabálytalanul várakoznak gépkocsijukkal a környéken. Ezért

az egész felújított szakaszon megállási tilalom lép életbe.

Parkolásgátló oszlopsort helyeznek ki azokra az útszakaszokra, ahol eddig jellemzően szabálytalan várakozással zavarták a forgalmat. Ugyanakkor szabályos parkolásra továbbra is lesz lehetőség: a Pasaréti úton parkolóállásokat jelölnek majd ki a Hargita utca és a Rhédey utca között, és megmaradnak a várakozóhelyek a Pasaréti út 22-24. előtt, valamint a Gyergyó utca torkolatának közelében.

A Vasas Sportcentrum előtti parkolóterületen az épület felőli párhuzamos parkolás továbbra is lehetséges lesz, míg a Pasaréti út felől ferde parkolóállások várják majd az autósokat. A Sövény és a Riadó utca közötti kijelölt várakozóhely kissé rövidebb lesz.

Közművek, kiegészítő világítás

A Pasaréti úton a vízelvezetés jelenleg is jól megoldott, ahol szükséges, korszerűsítik a rendszert. A felújítás részeként felújítják a közvilágítást, a kijelölt gyalogátkelőhelyek környékét pedig kiegészítő megvilágításba helyezik.

Zöldfelületek

A Pasaréti út felújított szakasza mentén álló mintegy 260 fa döntő többségéhez nem szükséges hozzányúlni, az útépítés és a szegélymódosítás miatt azonban 7 fa helyére másik útsorfát telepítenek az adott útszakaszon. A közlemény kiemeli: bővül is a zöldfelület, a rekonstrukció által érintett útvonalon ugyanis további 11 sorfát, mintegy 250 négyzetméternyi cserjét ültetnek, és 1700 négyzetméternyi területet füvesítenek a zöldfelület tartósságához szükséges talajcsere elvégzése után.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

Meghalt Reigl Judit

A Kossuth-díjas, Franciaországban élő festőművészt 97 éves korában érte a halál....
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018