INFORÁDIÓ
2021. március 2. kedd
Lujza

gabona

csapadék

időjárás

agrárgazdaság

Kombájnokkal aratják a búzát Somberek határában 2018. június 12-én. A szokottnál korábban indul a betakarítás az országban, a búza és az árpatermés várhatóan elmarad a tavalyitól, kukoricából és napraforgóból viszont akár rekordtermés is lehet.

Katasztrófa fenyegeti a hazai gabonatermesztést

Infostart / InfoRádió - Déri Ágota

A gabonatermesztésben is problémát okoz az idei, átlagosnál szárazabb tél. A Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke szerint komoly következményei lehetnek annak, ha még két-három hétig nem lesz jelentős csapadék az országban.

Az őszi vetéseket is nagyon száraz körülmények között kellett végezni – emelte ki Petőházi Tamás. A Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke hozzátette: a repcét különösen megviselte a szárazság, több gazda próbálkozott újravetni a magvakat, ám nem jártak sikerrel.

A búzatermesztők még reménykedhettek a csapadékos télben, ám erre nem került sor. Jelenleg átlagosan 50-100 milliméter csapadékhiány van,

katasztrófális következményei lehetnek annak, ha még 2-3 hétig száraz marad az időjárás

– hangsúlyozta a szövetség elnöke, hozzátéve: Magyarország dél-keleti részén, Békés megyében pedig még súlyosabb a helyzet.

A szakértő még bízik benne, hogy – ha optimálisra fordul az időjárás – nem lesz jelentős terméskiesés, és közepes termést tud biztosítani az ágazat idén. Úgy véli: felértékelődnek a raktárakban lévő készletek értékei, mely az árakra is hatással lehet.

Petőházi Tamás szerint a talajművelés és a fajtahasználat átalakítására van szükség, továbbá minden olyan körülményt is figyelembe kell vennie a gazdálkodóknak, amelyekkel korábban nem kellett foglalkozni. A víz megőrzése fontos lenne, de „annyira nincs most víz, hogy nincs mit megőrizni”.

Nyitókép: Sóki Tamás

Kapcsolódó hang

Katasztrófa fenyegeti a hazai gabonatermesztést
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018