INFORÁDIÓ 
2020. május 26. kedd
Evelin, Fülöp

balatonfűzfő

iskola

önkormányzat

Eladhatják az ország utolsó Klebelsberg-iskoláját

Eladhatják az ország utolsó Klebelsberg-iskoláját

Infostart

Nemzeti örökség kerülne veszélybe, ha az önkormányzat értékesítené az egykori Jókai iskolát – mondják Balatonfűzfőn a közelmúltban az eladás elhalasztásáért nyolcszáz aláírást összegyűjtő helyiek. Az ingatlanegyüttes értékesítésére kiírt pályázatra érvényes ajánlat érkezett.

A balatonfűzfői képviselő-testület az elmúlt években több pályázatot is kiírt az egykori Jókai iskola épületegyüttesének értékesítésére. Az eladást ugyanakkor szeretné megakadályozni Lajkó Frigyes önkormányzati képviselő, Szanyi Szilvia, a Balatonfűzfő–Litér Turisztikai Egyesület elnöke és Keil Norbert, a Fűzfői Atlétikai Klub elnöke.

Az értékesítés elhalasztásáért gyűjtöttek aláírást, az íveket nyolcszázan írták alá február közepén. Szerintük az önkormányzat nagy hibát követne el az értékesítéssel, mert az ingatlan a jövőben fontos közösségi célokat szolgálhatna - írja a Veol.hu.

A 70 millió forintért meghirdetett épületegyüttes szerintük jóval nagyobb értéket képvisel,

ugyanis az ingatlanon található az országban egyetlenként épen maradt Klebelsberg iskola. Az értékesítési felhívás szerint a pályázat nyertese kötelezettséget vállal arra, hogy a mintegy 7000 négyzetméteres ingatlant – az adásvételi szerződés megkötését követő öt éven belül – alkalmassá teszi helyi adóbevételt generáló idegenforgalmi, kereskedelmi, egészségügyi, oktatási, szociális tevékenység vagy lakáscélú hasznosítás folytatására.

Az aláírásgyűjtés kezdeményezői szerint önkormányzati tulajdonban kellene tartani az ingatlanegyüttest. A több épületet is magában foglaló ingatlanon található a Klebelsberg Kunó kultuszminiszter nevéhez köthető iskola is, amely az 1920-as és 1930-as években országszerte megépült ötezer népiskola közül az egyetlen, amely eredeti állapotában maradt meg.

A Miniszterelnökség Örökségvédelmi Hatósági Főosztálya tavaly szeptemberben megállapította, hogy országos védelemre méltó nemzeti kincs az 1920-as években épült egykori népiskola, amelynek a jövőben kulturális célokat kellene szolgálnia. Az épületben – ahol tíz évvel ezelőtti bezárásáig iskola működött – egy kis kápolna és tanítói lakás is helyet kapott.

Szanyi Szilvia nyílt levelet írt Orbán Viktor miniszterelnöknek a közösségi oldalán, amelyben azt kérte a kormányfőtől, hogy az állam ne hagyja veszni az országos védettségű Klebelsberg-iskolát.

Csütörtökön lejárt a pályázati határidő. Takács László jegyző a lap kérdésére elmondta, két pályázó tett érvényes ajánlatot az épületegyüttes megvásárlására, amelyek közül a magasabb, 75 millió forintot ajánló vevő nyerte el a tendert.

A jegyző megerősítette, az államnak harminc napja van élni elővásárlási jogával.

Nyitókép: Örökségnapok.hu
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018