eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Örökségnapok.hu

Eladhatják az ország utolsó Klebelsberg-iskoláját

Nemzeti örökség kerülne veszélybe, ha az önkormányzat értékesítené az egykori Jókai iskolát – mondják Balatonfűzfőn a közelmúltban az eladás elhalasztásáért nyolcszáz aláírást összegyűjtő helyiek. Az ingatlanegyüttes értékesítésére kiírt pályázatra érvényes ajánlat érkezett.

A balatonfűzfői képviselő-testület az elmúlt években több pályázatot is kiírt az egykori Jókai iskola épületegyüttesének értékesítésére. Az eladást ugyanakkor szeretné megakadályozni Lajkó Frigyes önkormányzati képviselő, Szanyi Szilvia, a Balatonfűzfő–Litér Turisztikai Egyesület elnöke és Keil Norbert, a Fűzfői Atlétikai Klub elnöke.

Az értékesítés elhalasztásáért gyűjtöttek aláírást, az íveket nyolcszázan írták alá február közepén. Szerintük az önkormányzat nagy hibát követne el az értékesítéssel, mert az ingatlan a jövőben fontos közösségi célokat szolgálhatna - írja a Veol.hu.

A 70 millió forintért meghirdetett épületegyüttes szerintük jóval nagyobb értéket képvisel,

ugyanis az ingatlanon található az országban egyetlenként épen maradt Klebelsberg iskola. Az értékesítési felhívás szerint a pályázat nyertese kötelezettséget vállal arra, hogy a mintegy 7000 négyzetméteres ingatlant – az adásvételi szerződés megkötését követő öt éven belül – alkalmassá teszi helyi adóbevételt generáló idegenforgalmi, kereskedelmi, egészségügyi, oktatási, szociális tevékenység vagy lakáscélú hasznosítás folytatására.

Az aláírásgyűjtés kezdeményezői szerint önkormányzati tulajdonban kellene tartani az ingatlanegyüttest. A több épületet is magában foglaló ingatlanon található a Klebelsberg Kunó kultuszminiszter nevéhez köthető iskola is, amely az 1920-as és 1930-as években országszerte megépült ötezer népiskola közül az egyetlen, amely eredeti állapotában maradt meg.

A Miniszterelnökség Örökségvédelmi Hatósági Főosztálya tavaly szeptemberben megállapította, hogy országos védelemre méltó nemzeti kincs az 1920-as években épült egykori népiskola, amelynek a jövőben kulturális célokat kellene szolgálnia. Az épületben – ahol tíz évvel ezelőtti bezárásáig iskola működött – egy kis kápolna és tanítói lakás is helyet kapott.

Szanyi Szilvia nyílt levelet írt Orbán Viktor miniszterelnöknek a közösségi oldalán, amelyben azt kérte a kormányfőtől, hogy az állam ne hagyja veszni az országos védettségű Klebelsberg-iskolát.

Csütörtökön lejárt a pályázati határidő. Takács László jegyző a lap kérdésére elmondta, két pályázó tett érvényes ajánlatot az épületegyüttes megvásárlására, amelyek közül a magasabb, 75 millió forintot ajánló vevő nyerte el a tendert.

A jegyző megerősítette, az államnak harminc napja van élni elővásárlási jogával.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×