eur:
393.84
usd:
367.82
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

A hús és a tojás volt a legveszélyesebb

Európában mérsékelten csökkent az élelmiszer-eredetű megbetegedések száma az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) jelentése szerint.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság 28 európai uniós tagállamban, és további 9 európai országban gyűjtött adatok alapján készíti el jelentését.

Az állatról emberre átterjedő, azaz a zoonózisok által okozott megbetegedések listáját továbbra is a kampilobakteriózis és a szalmonellózis vezeti, ezek a kórokozók Európában 2017-ben összesen 337 820 fő megbetegedéséhez vezettek 2016-hoz képest, amely csökkenést jelent, de elmarad az elmúlt öt év tendenciájától.

Az élelmiszer-eredetű járványok között is kiemelt helyet foglalnak el a zoonózisok, a szalmonella a leggyakrabban regisztrált, betegséget kiváltó tényező 9600 esettel

- hívta fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A legtöbb alkalommal hústermékek és tojás elfogyasztását követően jelentkeztek a tünetek.

Az EFSA által közzétett adatok is tükrözik, hogy egyes betegségek esetében, például a liszteriózis, a leginkább érintett csoport az időskorúak, azon belül is főként a 84 év felettiek - írják.

Az élelmiszerlánc felügyeletét ellátó hatóságok egyre több helyen ismerik fel Európában, hogy a megbetegedéseket nem csak az élelmiszerbiztonsági szabályok betartásának szigorú ellenőrzésével előzhetik meg, hanem a fogyasztók tudatosságának és élelmiszerbiztonsági ismereteinek növelésével is - közölte a Nébih.

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×