eur:
394.95
usd:
363.47
bux:
0
2024. március 19. kedd Bánk, József

Kiderült, miért találta ki a kormány a 2-2 hetes nyelvtanfolyamokat

A diákok 2-2 hetes, nyelvi területen eltöltött ideje segít abban, hogy ne csak az alapokat tanulják meg, de meg is merjenek szólalni az általuk tanult idegen nyelven - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős helyettes államtitkár.

Orbán Viktor miniszterelnök vasárnapi évértékelőjén jelentette be, a 9. és 11. évfolyamot végzett gimnazisták 2-2, anyanyelvi környezetben vett nyelvi kurzushoz juthatnak. Azóta részletek is napvilágot láttak, a rendszert pályázati módon tartja megvalósíthatónak az Emberi Erőforrások Minisztériuma, és a költségvetési források is megvannak hozzá.

Az oktatási kormányzat a tavalyi évben az Oktatási Hivatallal közösen kutatást végzett a magyar nyelvoktatás helyzetéről. Készült is egy intézkedési terv, amiben az egyes intézkedésekre tettek javaslatot - az ezeket felvonultató kormányhatározat a közeljövőben jelenik meg. Mint Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős helyettes államtitkár az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta,

az egyik hipotézis, ami közszájon forog, hogy a magyar nyelvoktatás évtizedek óta nyelvtanalapú, sokkal kevésbé az idegennyelvi kommunikációs készségeket fejleszti.

"Tudjuk a szabályokat, de nem feltétlenül szeretünk idegen nyelven megszólalni, pedig a munkaerőpiac szempontjából is ez egy nagyon fontos dolog lenne. Nyelvtanáraink felkészültek, képesek is lennének a feladatra, de

a tanulókat valamilyen módon ki kell mozdítani anyanyelvi környezetbe is"

- hangsúlyozta Maruzsa Zoltán.

A nyelvoktatási projektnek lenne egy olyan lába is, hogy egyrészt iskola is szervezhesse az utat és a tanfolyamot két intézmény közösen alakítaná ki, ilyen esetekben a legkönnyebb családoknál elhelyezni a tanulókat. Másrészt viszont lesz egyéni lehetőség is ott, ahol a magyar intézmény valamilyen oknál fogva nem tudja megszervezni a tanfolyamot. Ilyenkor pályázati úton lehet támogatást nyerni olyan tanfolyamokhoz, amik a piacon hozzáférhetőek, jellemzően angol vagy német nyelvterületen.

"Azt vélelmezzük, hogy 9.-esek esetében jellemzőbb lesz az iskolák által szervezett út, az érintettek pedagógus felügyelettel vannak kint, ez a szülők számára is megnyugtatóbb. A 11.-esek már nyelvvizsgára készülnek, ami 2020-tól a felsőoktatási felvételihez is kell. Egy ilyen tanfolyam hihetetlenül nagy segítség az emelt szintű érettségi szóbeli részére" - húzta alá a helyettes államtitkár.

A Maruzsa Zoltánnal készült teljes beszélgetést az InfoRádió Aréna című műsorában hallgathatják meg csütörtök este 18 óra után.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Átfogó orosz hadjárattól tart Ukrajna, Európa háborúra készül - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Átfogó orosz hadjárattól tart Ukrajna, Európa háborúra készül - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Páncélozott harcjármű-koalíciót alapított Németország és Lengyelország, ismét téma az ukrán haderő tankokkal való felfegyverzése. Közben Lindsey Graham amerikai republikánus szenátor Ukrajnába látogatott, ahol arról beszélt, hogy hamarosan megegyezhet a két nagypárt Ukrajna támogatásáról. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke úgy látja: eljött az idő, hogy Európa felkészüljön a háborúra. Ukrajna közben egy átfogó orosz offenzíva elhárítására készül. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 19. 06:51
×
×
×
×