eur:
395.36
usd:
366.39
bux:
65503.2
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Dolgozók az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ) által meghirdetett egyhetes sztrájk megkezdésén a győri Audi Hungaria Zrt. gyárudvarán 2019. január 24-én. A szakszervezet 168 órás sztrájkot hirdetett a sikertelen bértárgyalások miatt.
Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

Atrocitás nélkül zajlik reggel óta az egyhetesre tervezett sztrájk az Audinál

A szakszervezet szerint szinte mindenki sztrájkol, leállt a termelés. A bértárgyaló delegáció csütörtök kora délutánig nem kapott újabb ajánlatokat az Audi vezetésétől, ezért újabb lépésre szánták el magukat. A cég vezetése szerint jelenleg a termeléskiesés nincs hatással az ellátásra.

A szakszervezet egyelőre pontos létszámot nem tudott mondani a Kisalföld érdeklődésére, de megítélésük szerint a múlt pénteki kétórás figyelmeztető sztrájkhoz képest többen sztrájkolnak, ami azt jelenti, hogy 4000-4500 ember nem vette fel a munkát. A sztrájk a törvényesség keretein belül zajlik, attrocitás nem történt - írja a lap.

Mint arról az Infostart is beszámolt, reggel hat órakor elkezdődött az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ) által meghirdetett egy hetes sztrájk a győri gyárban. Csalogány György, az érdekképviselet elnökhelyettese Csalogány György elmondta, hogy a motor- és a járműgyár szinte száz százalékosan leállt. A dolgozók számára a nap folyamán többször tartanak gyűléseket a gyár több pontján, addig az úgynevezett team szobákba várakoznak.

Szimacsek Tibor, az Audi Hungária Független Szakszervezetének elnökségi tagja az InfoRádiónak megerősítette, hogy

a gyár teljes területén leállt a munka, egyetlen motor és jármű sem készül.

A jelen lévő munkavállalók szinte valamennyien részt vesznek a sztrájkban, egy műszakban 4-5 ezer ember dolgozik, tehát nagyjából ennyien vesznek részt egyszerre a munkabeszüntetésben.

A járműgyár és a motorgyár területén is tartottak a csütörtöki nap folyamán szakszervezeti tájékoztató gyűlést. Ezen azt látták, hogy a pénteki, kétórás figyelmeztető sztrájkon megjelent támogató tömeg még nagyobb lett.

A munkáltató részéről azonban sem újabb tárgyalási időpont, sem újabb béremelési ajánlat nem érkezett. A szakszervezet bértárgyaló delegációja három újabb lehetséges tárgyalási időpontot küldött az Audi Hungária vezetésének

- mondta Szimacsek Tibor.

Az érdekképviselet elnökségi tagja arról is beszélt, hogy a sztrájktörvény alapján a sztrájkolóknak munkabér nem jár, de a szakszervezet hosszabb munkabeszüntetés esetén sztrájksegélyt biztosít a sztrájkolóknak. Szimacsek Tibor hozzátette, egyelőre nincs újabb tárgyalási időpontjuk a cégvezetéssel

Dolgozók az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ) által meghirdetett egyhetes sztrájk megkezdésén a győri Audi Hungaria Zrt. gyárudvarán 2019. január 24-én. A szakszervezet 168 órás sztrájkot hirdetett a sikertelen bértárgyalások miatt.
MTI/Krizsán Csaba
Dolgozók az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ) által meghirdetett egyhetes sztrájk megkezdésén a győri Audi Hungaria Zrt. gyárudvarán 2019. január 24-én. A szakszervezet 168 órás sztrájkot hirdetett a sikertelen bértárgyalások miatt. MTI/Krizsán Csaba

Mithay-Markó Judit, az Audi Hungária Zrt. külső kommunikációs vezetője erről az InfoRádiónak azt mondta, hogy a mintegy 13 ezer ember foglalkoztató győri Audi Hungária igazgatósága tudomásul vette az általános sztrájk meghirdetését, a bértárgyalások pedig folytatódnak, az igazgatóság arra törekszik, hogy mindkét fél számára elfogadható megállapodás szülessen.

Jelenleg a termelés leállásából adódó kiesés nem olyan mértékű, hogy hatással lenne a vevők ellátására.

A mintegy kilencezer fős tagságú AHFSZ azért hirdette meg a csütörtök reggel 6 órától január 31-én reggel hat óráig tartó egy hetes sztrájkot a gyár egész területére, mert eredménytelennek nyilvánították a szeptember óta folyó bértárgyalásokat.

Követelések és ajánlatok

A szakszervezet azt követeli, hogy a bérmegállapodást egy évre rögzítsék, úgy, hogy az alapbéremelést kombinált béremelés alkalmazásával 18 százalékkal, de minimum 75 ezer forinttal emeljék meg. Ezen felül az alapbérbe a mozgóbér négy százalékát építsék be,

kapjon minden munkavállaló egy hónapban egy teljes szabad hétvégét, a gyermekek és az életkor után járó szabadságokkal pedig a munkavállaló rendelkezhessen.

A választható béren kívüli juttatás keretösszegét a jelenlegi 620 ezer forintról 787 ezer forintra növeljék, fejlesszék tovább a lojalitás bónuszt és vezessék be a jubileumi bónuszt.

Az Audi két év alatt húsz százalékos béremelést javasolt, január 17-én azonban a korábbi ajánlathoz képest "közel azonos mértékű", új tartalmi elemekkel kiegészített ajánlatot adott át az érdekképviseletnek. Ezt az ajánlatot a bértárgyaló delegáció nem fogadta el.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×