eur:
395.1
usd:
366.11
bux:
65120.83
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Facebook - AHFSZ

Sztrájk a győri Audinál - túl az első 24 órán

Az Audi Hungaria Független Szakszervezet (AHFSZ) állítja, folyamatosan nő a munkabeszüntetés támogatottsága. A sztrájk a tervek szerint egy hétig tart, közben tárgyalnak a béremelésről a munkáltatóval.

"A délelőtti, gyakorlatilag teljes létszámú sztrájk a délutáni műszakok esetében is megismétlődött. Síri csend van a gyártósorok mellett, minden megállt. Sztrájkolunk!" - írja csütörtök késő esti közleményében az AHFSZ, amit a Kisalföld.hu szemlézett.

Délután háromkor és négykor is megtartották a tájékoztató gyűléseiket a jármű- és motorgyári kollégáinknak; akárcsak a délelőtti részvételnél, ezeken is megkérdőjelezhetetlen volt, hogy a munkatársak mit gondolnak a kialakult helyzetről.

A sztrájkolók közlése szerint az éjszakai műszakban lévő kollégáknak is megtartották a tájékoztatásokat, azt kérve tőlük, hogy mindenki különösen készüljön fel a hideg időre.

Az éjszakások különleges performansszal jelentkeztek, mobiljukkal világítva jelezték, kitartanak.

Mint a sztrájkolók írják, a munkabeszüntetés kezdete óta "csak fokozódik a vállalaton kívüli szakszervezetek és más személyek által küldött támogatói nyilatkozatok és megnyilvánulások száma", és "több szakszervezet is konkrét anyagi felajánlást tett az AHFSZ-nek, hogy támogassa tagjai sztrájksegély-kifizetését". Az így felajánlott támogatás összege már elérte a 6 millió forintot, de az összeget csak "végszükség esetén" használják fel.

Az Audi-dolgozók sztrájkja csütörtök reggel kezdődött, a motor- és járműgyár működése a 4-5 ezer munkavállaló részvétele miatt teljesen leállt.

A kormány részéről Gulyás Gergely kancelláriaminiszter csütörtökön úgy reagált a munkabeszüntetésre, hogy az a dolgozók és a munkáltató ügye, a kormány drukkol a munkavállalóknak, hogy minél magasabb bért sikerüljön maguknak kiharcolni, mert az jó a gazdaságnak. A kormány nem fog beavatkozni.

Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 07:57
×
×
×
×