INFORÁDIÓ
2022. június 27. hétfő
László

jobbik

lemondott

szávay istván

staudt gábor

Staudt Gábor, a Jobbik vezérszónoka felszólal a Kúria 2017-es tevékenységéről szóló beszámoló vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. december 13-án.

Még nem mondott le mandátumáról a két jobbikos képviselő

Az antiszemitizmusáról elhíresült jobbikos Szávay István és a gazdasági bűncselekmény gyanújába keveredett párttársa, Staudt Gábor még decemberben tett ígéretet arra, hogy távozik a parlamentből.

Szávay Istvánról a Hír TV hozott nyilvánosságra tavaly egy hangfelvételt, amely a Jobbik tisztújító kongresszusán készült. A felvételen Szávay István kérkedése hallható, miszerint egy budapesti szórakozóhelyen leütött egy zsidó nőt, mert az nácinak nevezte: "Beszólt, hogy nácibűz van. Én meg leütöttem, hogy büdös zsidó. Páff" - hangzott el a felvételen.

Ilyen előzmények után Szávay István december elején a Facebookon jelentette be, hogy a Jobbik iránt érzett felelősségtől hajtva lemond országgyűlési képviselői megbízatásáról.

Párttársa, Staudt Gábor pedig - egyes sajtóhírek szerint - kétes üzleti ügyletekbe bonyolódott, ám Szávay István után ő magánéleti okokra hivatkozva mondott le mandátumáról, mégpedig úgy, hogy megnevezte a két új jobbikos képviselőt is, akik őket váltják.

"Én is meg tudtam tenni nehéz szívvel ezt a bejelentést, és a tavaszi ülésszakot már másik képviselővel kezdi meg a Jobbik-frakció.

Szávay István is leadta a mandátumát, Bencsik János és Csányi Tamás fognak februártól a parlamentben politizálni."

A konkrét ígéret ellenére azonban mindketten, mind a mai napig tagjai az Országgyűlésnek, ezért az InfoRádió a következő kérdésekkel kereste meg az Országgyűlés Sajtóirodáját:

  • Tagjai-e még a Jobbik frakciójának a képviselők?
  • Mi a menete a képviselői lemondásnak, illetve mennyi időt vesz az igénybe?

A válasz szerint

"A mai napig sem Szávay István, sem Staudt Gábor képviselő nem juttatta el országgyűlési képviselői mandátumáról szóló lemondását a házelnökhöz."

Az InfoRádió azt is megtudta, hogy a képviselői megbízatásról történő lemondást az Alaptörvény szabályozza. Eszerint az országgyűlési képviselő a házelnökhöz benyújtott írásbeli nyilatkozatával lemondhat megbízatásáról, amely ezzel megszűnik. A lemondás érvényességéhez elfogadó nyilatkozat nem szükséges.

Nyitókép: MTI/Soós Lajos

Kapcsolódó hang

Lemondott két jobbikos - mégsem mondott le
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018