eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Kivonult az ellenzék a parlamenti ülésről - a nap hírei

Nem tudta megakadályozni az ellenzék, hogy napirendre vegye az Országgyűlés a túlóramódosítást. Nemesdy Ervint javasolja a BKK élére a főpolgármester Dabóczi Kálmán helyére. Elhalasztják a londoni alsóházban a keddre tervezett szavazást a brexit-megállapodásról. A nap legfontosabb hírei december 10-én.

Napirendre vette az Országgyűlés a túlóraemelés kérdését, a kormánypártok leszavazták a napirend módosítására benyújtott ellenzéki indítványokat. Az ellenzék kivonult az ülésről. Az ellenzéki pártok több mint 2900 módosítóval akarták megakadályozni, hogy az Országgyűlés tárgyalja a túlórák számának emelését lehetővé tevő javaslatot. A parlament igazságügyi bizottságának kormánypárti többsége azonban úgy foglalt állást, hogy a módosítókról nem egyenként szavaznak, hanem csomagban döntenek. Az ellenzéki képviselők sípszóval és bekiabálásokkal reagáltak arra, hogy a kormánypárti többség elutasította a módosítókat. Az Országgyűlés elnöke súlyos rendzavarás miatt kizárta az ülésnapról Varga László szocialista képviselőt.

Nemesdy Ervint javasolja a BKK élére a főpolgármester, Dabóczi Kálmán helyére. Tarlós István erről az Indexnek beszélt. Nemesdy Ervin 2013 után tagja volt a Budapesti Közlekedési Központ igazgató tanácsának, és Vitézy Dávid leváltása után Tarlós István őt szerette volna a cég élére. A BKK vezérigazgatója végül Dabóczi Kálmán lett, a nyugalmazott építőmérnök pedig a főpolgármester vezető tanácsadójaként folytatta. Tarlós István maga kezdeményezte a jelenlegi BKK vezérigazgatójának, Dabóczi Kálmánnak a menesztését az e-jegy rendszer bevezetésének folyamatos csúszása miatt.

Szakmai egyeztetéseket javasol a szakképzési centrumokban bevezetni tervezett kancellári rendszerről a Pedagógusok Szakszervezete. Az érdekképviselet szerint a törvényjavaslatban szereplő tervezet csak megnehezítené az iskolák működését. A szervezet aggódik amiatt is, hogy a tanműhelyek fejlesztését ismét gazdasági társaságokba szervezné ki a szaktárca.

Václav Klaus volt cseh kormány- és államfő kapta idén a Petőfi-díjat, a kitüntetést a Terror Háza Múzeumban adták át. Schmidt Mária, a XXI. Század Intézet főigazgatója kiemelte, Václav Klaus nemcsak a 30 éve visszaszerzett szabadság hőse, hanem a jelen formálója és a jövő alakítója is. Hernádi Zsolt, a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója azt mondta, hogy a díj alapításával azt is szeretnék üzeni, hogy a közép-európai közösség leginkább magára számíthat.

Elfogadták az ENSZ globális migrációs megállapodását a tagországok. António Guterres, a világszervezet főtitkára a marrákesi tanácskozást megnyitó beszédében a migrációs csomagot a szenvedés és a káosz megelőzését szolgáló útitervnek nevezte. A megállapodást, amely jogilag nem kötelező érvényű, december 19-én bocsátják szavazásra a világszervezet közgyűlése előtt. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter megismételte: a magyar kormány New Yorkban nemmel fog szavazni a csomagra.

Elhalasztják a keddre tervezett szavazást a londoni alsóházban a brexit-megállapodásról - jelentette be a brit miniszterelnök.Theresa May azt mondta: világossá vált számára, hogy a megállapodás Észak-Írországgal kapcsolatos része körül élesek a nézetkülönbségek, így a tervezetet nem fogja megszavazni a parlament. A miniszterelnök nem beszélt az esetleges újabb voksolás időpontjáról, de közölte: még a csütörtöki uniós csúcs előtt tárgyalni akar a közösség és a tagországok vezetőivel. Közben Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke azt mondta: nem lesz újratárgyalás a brexit feltételeit rögzítő szerződésről.

Jogosnak nevezte a szociális és adópolitika ellen negyedik hete tüntető sárgamellényesek elégedetlenségét, de az erőszakot elfogadhatatlannak tartja a francia államfő. Emmanuel Macron televíziós beszédében jelezte: tisztában van azzal, hogy egyes szavai sértőek lehettek a múltban. A köztársasági elnök azt mondta: a minimálbér január 1-jétől 100 euróval emelkedik, ami az infláción felül mintegy 10 százalékos emelést jelent. Hozzátette: a 2 ezer eurónál alacsonyabb összegű nyugdíjak után ezentúl nem kell járulékot fizetni, a túlórapénzek pedig adó- és járulékmentesek lesznek a jövő évtől.

Több mint száz hajó várja, hogy átjuthasson a Kercsi-szoroson. Az ukrán hatóságok szerint Oroszország naponta csak néhány hajót enged át azok közül, amelyek ukrán kikötőbe tartanak. Az orosz kikötőkbe tartó hajók viszont akadálytalanul közlekedhetnek a szoroson keresztül. A két ország viszonya azóta vált még feszültebbé, hogy november végén a Kercsi-szoros közelében az orosz parti őrség tüzet nyitott három kisebb ukrán hadihajóra.

Szerbia uniós csatlakozási tárgyalásainak újabb két fejezetét nyitották meg. Belgrád 2014 januárja óta tárgyal az uniós belépésről, azóta 16 fejezetet nyitottak meg, és kettőt sikerült ideiglenesen lezárni. Az unióhoz csatlakozni szándékozó országoknak összesen 35 tárgyalási fejezetet kell áttekinteniük közösen az uniós illetékesekkel.

Távollétében, jogerősen életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte Jozef Rohácot a szlovák legfelsőbb bíróság.A szlovák bűnöző jelenleg a Magyarországon rá kiszabott életfogytiglani börtönbüntetését tölti. Jozef Rohác ellen több ember - közöttük ismert bűnözők - ellen elkövetett gyilkosság miatt emeltek vádat. A férfit Magyarországon a négy halálos áldozatot követelő Aranykéz utcai robbantás és a Fenyő János médiavállalkozó ellen elkövetett gyilkosság ügyében ítélték életfogytiglanra.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×