eur:
394.33
usd:
370.1
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Jelentős béremelés várható a kórházakban - lapszemle

A Magyar Időkben arról lehet olvasni, hogy jelentős béremelés várható a kórházakban. Állami felügyelet alá helyezik a háziorvosokat – írja a Népszava.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a Magyar Időknek azt mondta, több fronton is folyamatosan halad az egészségügyi ágazat megújulása: átlátható viszonyokat teremtenek az állami és magánellátás között, megemelik az ápolónők és védőnők fizetését, rendezik a kórházak adósságait, illetve ezzel együtt új gazdálkodási rendszert alakítanak ki a kórházaknak, hogy stabilabbá és hatékonyabbá váljon a pénzügyi hátterük.

A Népszava szerint központosítanák a háziorvosok, a védőnők, az alapellátó fogorvosok szakmai irányítását és felügyeletét is. Az alapellátás új országos központot kapna, és valamennyi járásban létrehoznák az úgynevezett állami fenntartású és irányítású egészségügyi központokat. A szaktárca koncepciója szerint az Országos Mentőszolgálattal közös diszpécserrel működtetnék az ügyeleteket.

A Világgazdaság arról közöl cikket, hogy mivel a távol-keleti játékgyártókkal dollárban számolnak el a forgalmazók, a hosszabb távon jósolt 250 forintos árfolyam esetén 10-15 százalékkal is olcsóbbak lehetnek Magyarországon a játékok – mondta a Világgazdaságnak a Formatex ügyvezetője. Borhi János kiemelte, hogy csak az lehet sikeres a játékpiacon, aki a vetélytársainál többet fordít innovációra.

A Portfolio arról közöl cikket, hogy a jelzáloghitelek miatt még mindig százezres tömeg van bajban. A portál kiemeli, hogy a néhány száz adós számára vonzó magáncsőd kudarca után nem látszik olyan állami program, amely kimentené az adósságcsapdába kerülőket. A legfrissebb statisztikák szerint az öt évvel ezelőtti 164 ezerről 114 ezerre csökkent a késedelmes jelzáloghitel-szerződések száma. A válság kitörése után 10 évvel az adósok kétharmada már nem a bankjának, hanem valamelyik követelésvásárló cégnek tartozik. 33 ezer család lakása a Nemzeti Eszközkezelőhöz került, 18 ezer családnak pedig el kellett hagynia otthonát.

A Pénzcentrumon arról lehet olvasni, hogy súlyos milliókat bukhatsz a lakáshiteleken, ha rosszul döntenek az ügyfelek. A portál hangsúlyozza, hogy a fix kamatozású hitelek a törlesztők számára akár a teljes futamidő alatt kiszámítható kiadást jelenthetnek, a változó kamatozású hitelek kamatai jelenleg alacsonyabbak, így akár milliókat is lehet spórolni, a kockázat viszont nagyobb, mert 6 vagy 12 hónapra fixált kamatozású hitelek kamatváltozásának kockázata jelentős mértékű. Ha a hitelek költségei folyamatosan nőni kezdenek, a végén törlesztőhitel akár a duplájára is nőhet.

A Világgazdaság arról ír, hogy nagyon spórol a gázzal, szénimportra kényszerül, és támogatja a megújuló energiaforrásokat Ukrajna, közben megtartaná jelenlegi szerepét az orosz gáz tranzitjában. Az Ukrán Állami Energiahatékonysági és Energiatakarékossági Ügynökség elnöki tanácsadója a lapnak azt mondta, az orosz-ukrán konfliktus a közeljövőben hathat a gazpiacra, akár a gáztranzitra is. Szakértők szerint az Egyesült Államok és Németország politikai nyomást gyakorolhat az orosz államra.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×