INFORÁDIÓ
2022. augusztus 15. hétfő
Mária

lapszemle

szávay istván

divat

földárverés

Szilágyi György, a Jobbik frakcióvezető-helyettese (hátul, k) és Varga-Damm Andrea beszélget az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. június 11-én. Előttük frakciótársaik: Potocskáné Kőrösi Anita, Ander Balázs (4. sor), Fülöp Erik, Szávay István (3. sor, b-j), Jakab Péter, Bana Tibor, Magyar Zoltán (második sor, b-j), Lukács László György, Farkas Gergely és Mirkóczki Ádám (első sor, b-j).

Szávay lemondott, de kivár még - lapszemle

A Magyar Idők Szávay István lemondott jobbikos parlamenti képviselőről ír. A Világgazdaságban egy magyar divatpiacra lépő cseh üzletemberről, a Népszavában a földárverésekről lehet olvasni.

A Magyar Idők arról ír, hogy bár Szávay István jobbikos képviselő hétfőn bejelentette, hogy lemond országgyűlési képviselői mandátumáról, ezt csütörtök estig nem tette meg hivatalosan. A lap szerint a kivárás oka lehet például, hogy a képviselő távozása hatással lehet titkára és munkatársai sorsára is.

A lap Nagy István agrárminiszterrel is interjút készített, a tárcavezető szerint végérvényesen kiderült, hogy nem spórolható meg az innováció, a kutatásfejlesztés eredményeinek alkalmazása az agrárimban. A tárcavezető szerint az agrárszak-képzés és a felsőoktatás is megújításra szorul. Nagy István szerint a rendszerváltás legnagyobb vesztese az élelmiszeripar volt.

A Világgazdaság cikkéből kiderül: saját divatmárkáival lép a magyar piacra a cseh üzetember, Michal Micka, aki négymillió eurós befektetéssel indít, és a későbbiekben angol és francia márkákat is hozna a kelet-közép-európai piacra. Indoklása szerint a régió dinamikusan fejlődik, és tapasztalatai szerint az itt élők is egyre szembetűnőbben figyelnek a megjelenésükre.

A gazdasági lap egy másik cikkéből kiderül az is: történelmi csúcsra ugrott októberben a lakossági betétek állománya: meghaladta a 8273 milliárd forintot, ami 13,2 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. A lakossági pénzek közel 70 százaléka lekötés nélkül pihen a számlákon. Két éve ez az arány még 57,8 százalék volt. Az MNB adatai szerint idén októerben a lekötött betétek átlagos éves kamata 0,26 százalék volt.

A Népszava a földárverésekről készített összeállítást, amelyben azt írja: Hajdú-Bihar megyében az érintett 12 ezer hektárnyi föld 70 százalékát nem a kis és közepes családi gazdaságok, hanem 24 nagy érdekeltség szerezte meg. A földek több mintfelét ráadásul nagy, akár 260 hektárig terjedő birtoktestek formájában hirdették meg. Valódi árverseny a terüeletek nagyjából 10 százalékánál alakult ki.

A Portfolio.hu cikke szerint újabb csúcsot döntött az európai alapkezelők piaca tavaly, a kezelt vagyonban, bevételekben és profitban is. Eközben azonban a költségek is jelentősen nőttek. Miután pedig a nettó bevételmarzsok egyre szűkülnek, a szolgáltatóknak résen kell lenniük a volatilis piacok profitra gyakorolt hatásával. A gazdasági potál a McKinsey frissen publikált tanulmányára hivatkozva leírja, hogy az európai alapkezelők milyen három fontos kihívás előtt állnak.

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Kapcsolódó hang

Gazdasági lapszemle
 
Lapszemle
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018