eur:
395.1
usd:
366.11
bux:
65120.83
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Nézőpont Intézet

Nézőpont: a Fideszhez vándorolhatnak a kiábrándult jobbikosok

Önbizalommal telve várhatja a Fidesz az európai parlamenti választást, két képviselővel többet küldhetne Brüsszelbe, mint amennyije eddig volt ott. A Nézőpont friss kutatási eredményei.

Friss párttámogatottsági adatokat bocsátott az Infostart.hu rendelkezésére kedd reggel az Nézőpont Intézet. A novemberben több mint két héten át, 2000 fő megkérdezésével végzett kutatás eredményei szerint

a Fidesz és a KDNP nem hogy megtartották vezető pozíciójukat, de tovább erősödtek

a politikai mezőnyben a lehetséges ellenfelekhez képest.

A magyar választókorúak teljes körén belül

38 százaléknyi voksoló áll a kormányerők oldalán, körülbelül 3 millió fő.

A Jobbik támogatottsága a teljes népességen belül 10-ről 9 százalékra csökkent az októberben mért adatokhoz képest, tábora így 800 ezres. Az MSZP-P 5-ről 6-ra emelkedett (félmillió ember), a DK stagnált (4 százalék - 320 ezer), a Magyar Kétfarkú Kutyapárt pedig 1 százalékponttal növekedve immáron 3 százalékon áll (240 ezer fő).

Az LMP és a Momentum változatlanul 2-2 százaléknyi, 160-160 ezer fős szimpatizánsi táborral rendelkezik, a Mi Hazánkat pedig a lakosság 1 százaléka, nagyságrendileg 80 ezren támogatják.

A biztos szavazók körében a Fidesz-KDNP egy hónap alatt 51-ről 53 százalékra ugrott, ami immár 6 százalékkal több, mint amennyit listán kaptak a kormányerők április 8-án.

A Jobbik ennek majdnem a tükörképe, 19 százalékos listás eredményük helyett októberben 17, novemberben 15 százalékot értek volna el (a belőle kivált Mi Hazánk 2 százalékos).

Az MSZP-P 10 százalékot kapna most, a DK 7-et, az LMP, a Kétfarkúak és a Momentum 2-2 százalékot.

Ha most vasárnap tartanák a jövő májusi EP-választásokat, a mért adatok alapján

a Fidesz-KDNP a jelenlegi 12 helyett 14 személyt küldhetne Brüsszelbe.

Rajtuk kívül a Jobbik (4), az MSZP-Párbeszéd (2) és a Demokratikus Koalíció (1) jutna mandátumokhoz.

Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 07:57
×
×
×
×